Güncelleme Tarihi:
SPOR MERKEZLERİ UYARILSIN
Sağlık Bakanlığı’nın 23 Temmuz 2012 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bir yazı yazarak, özel spor merkezlerinin, müşterilerine yetkileri dışında Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı bazı ilaçları doping amacıyla verildiğini tespit ettiklerini iletti. Yazıda, bu ilaçların eczane dışında satışının yasak olduğunu belirtilerek, söz konusu merkezlerin uyarılması istendi. Bakanlıktan gönderilen yazıda şöyle denildi:
"Bakanlığınızca ilgili mevzuat doğrultusunda açılmasına izin verilmiş olan ‘Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri’ adı altındaki özel spor merkezlerinin kullanıcılarına-müşterilere yetkileri dışında Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış ilaçları ‘anabolizan’ etkileri nedeniyle sattıkları tarafımıza ulaşan şikayetlerden anlaşılmıştır. Şikayete konu olan ilaçların eczane dışında satışları yasak olduğundan, söz konusu spor merkezlerinin Bakanlığımızdan ruhsatlı ilaç satışı yapmamaları konusunda uyarılması gerekmektedir"
İLAÇ ECZANEDEN ALINIR
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) da vatandaşları "Zayıflatma kas yapma etkin süper spor gücü adı altında hiçbir ürünün kullanılmamasını, hekime danışmadan ilaç kullanılmamasını, ilaçların yalnızca eczanelerde satıldığını sahte ve aldatıcı ürünlerden korunmanın tek yolunun eczanelerden geçtiğini hatırlatıyoruz" diyerek uyardı.
MOBİLYA SEKTÖRÜNDE KULLANILAN MADDE
Sporcular arasında "Dinamit" olarak bilinen doping ilacını aldıktan sonra fenalaşan ve iç organları iflas eden Şahin İrencin’in kullandığı maddenin ilaç değil, endüstriyel bir kimyasal olduğu, boya sanayii ve mobilya sektöründe koruyucu olarak, tarım sanayiinde ise pestisit olarak kullanılan bir madde olduğu tespit edildi.
İNTERNETTE SATIŞA DEVAM
1930’lu yıllarda ABD’de hızlı kilo verdirici ajan olarak kullanılan ancak bu kullanım yüksek orandaki advers etkileri nedeniyle 1938 yılında yasaklanan madde hale internet üzerinden farklı isimlerle kilo verdirici ajan olarak ve vücut geliştirme sporcularında yağ yakıcı olarak satılıyor.