Güncelleme Tarihi:
Ancak açıklanan son bir araştırma tuz tüketiminin yarattığı tehlikenin, şeker tüketiminin yarattığı tehlikeyi geçtiğini gösteriyor. Amerikan Kalp Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre tuz tüketimi yılda 2.3 milyon ölümün sorumlusu.
Harvard Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dariush Mozaffarian'a göre sodyum yani tuz tüketimini azaltan önlemler milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir. 247 ankette tuz kullanım miktarını inceleyen uzmanlar yaş, cinsiyet, bölge ve ülkelere göre sınıflandırdı.
Araştırma sonuçlarına göre ölen insanların yüzde 40'ı prematüre ölüm kategorisinde yani beklenenden önce gerçekleşmiş durumda. Kalp krizi ölümlerin yüzde 42'sini oluştururken, inmeler yüzde 41'ini oluşturuyor. Kalanlar ise diğer kardiyovasküler hastalıklar. Yüzde 84 ise aşırı sodyum tüketiminden kaynaklanıyor.
Uzmanlar yemeklere katılan tuz kadar farkında olmadan tükettiğimiz gizli tuza dikkat çekiyor. Başta kahvaltılıklar olmak üzere, işlenmiş et, salamura zeytin, turşu gibi yiyeceklerde ve cips, hatta tatlı bisküvilerde bile yüksek oranda tuz bulunuyor.
YÜKSEK TUZ TÜKETİMİNDEN ÖLÜMLERİN EN FAZLA OLDUĞU ÜLKELER
- Ukrayna 2 bin 109
- Rusya Bin 803
- Mısır 836
TUZ TÜKETİMİNDEN ÖLÜMLERİN AZ OLDUĞU ÜLKELER İSE ŞUNLAR
- Katar 73
- Kenya 78
- Birleşik Arap Emirlikleri 134