Güncelleme Tarihi:
Türk Tabipler Birliği ve İstanbul Tabip Odası üyeleri basın toplantısı düzenleyerek yasanın kabul edilmesine tepki gösterdi.
"BU TORBA YASAYI ONAYLAMASIN VE MECLİSE GERİ GÖNDERSİN"
Torba yasanın hekimlerin mesleklerini hakkıyla yapmasını engelleyeceği hüküm içerdiğini ifade eden İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Fethi Bozçalı, "Bunların bu haliyle Meclis’ten geçmemesi konusunda aylarca kampanya yürüttük. Taleplerimizi iktidara ve diğer grubu bulunan siyasi partilere ilettik. Zaman zaman meydanlara çıktık. İş bırakma eylemleri yaptık. Ancak bütün bu muhalefete rağmen taleplerimiz dikkate alınmadı ve maalesef mecliste taslak aynı şekliyle geçmiş oldu" diye konuştu.
Bozçalı, "Bu basın açıklamasıyla cumhurbaşkanımıza mesajımızı iletiyoruz. Bu torba yasayı onaylamasın ve meclise geri göndersin. Sadece birinci basamaktaki değil aynı zamanda özellikle acil durumlarda sağlık hizmeti sunamayacağız. Gezi olaylarında özellikle bizim odamıza mensup bir çok insan acil durumda olan insanlara yardım etmiştir. Bu insanı bir davranıştır. Mesleğimiz bunu gerektirmektedir. Tüm bunlar maalesef hükümeti rahatsız etmiştir. Dolayısıyla bu tür olaylarda hekimlerin yaralanan kişiye müdahale etmemesi hususunda bir cezai müeyyide getiriyor. 3 yıl gibi bir hapis cezası getiriyor. Bu kabul edilemez. Buna benzer bir sürü madde. Eğer cumhurbaşkanı bu yasayı onaylayıp yasalaşırsa örgütsel tavrımızı sergileyeceğiz. İş bırakmalar olabilir. Basın açıklamaları, miting şeklinde her türlü mücadele yöntemleri meşrudur onu kullanacağız" diye konuştu.
"AİLE HEKİMLERİ ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜNÜ EN ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANMAKTA TEREDDÜT ETMEYECEKTİR"
Türk Tabipler Odası Aile Hekimliği Komisyonu üyesi doktor Hakkan Hekimoğlu ise "Yasanın yürürlüğe girmesi ve ASM çalışanlarına acil nöbeti uygulamalarının yaşama geçirilmesi halinde başından beri kararlılıkla yürüttüğümüz mücadelemizi farklı etkinliklerle ve daha etkili bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde yayınlamayı düşündüğü Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmelik Değişikliği ile ASM çalışanlarının ücretlerini düşüreceği, yeni ek görev ve sorumluluklar getireceği, kazanılmış hakları geriye götüreceği anlaşılmaktadır. Yönetmelik değişikliğinin bu biçimiyle yayınlanması halinde aile hekimleri üretimden gelen gücünü en etkin bir şekilde kullanmakta tereddüt etmeyecektir" dedi.