Sabancı 315.7 milyon dolara Uzan’dan iki çimento kaptı

Güncelleme Tarihi:

Sabancı 315.7 milyon dolara Uzan’dan iki çimento kaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 00:00

Çimsa ile 175.5 milyon dolara Standart Çimento’ya en yüksek fiyatı veren Sabancı Grubu, bu kez de Akçansa ile Ladik Çimento’ya 140 milyon 250 bin dolar verdi. Böylece Uzanlar’a ait Rumeli Çimento’nun şu ana kadar ihalesi yapılan 4 fabrikadan ikisini alanı olan Sabancı, şimdiden yüzde 14.73 olan payını 17.98’e çıkarmayı garantiledi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa sunulan Uzanlar’ın çimento şirketlerinden Ladik’e de en yüksek teklif Sabancı Grubu’ndan geldi. Sabancı Grubu şirketlerinden Akçansa, Ladik Çimento’ya 140 milyon 250 bin dolarla en yüksek teklifi veren firma oldu. Rumeli Çimento’nun şu ana kadar ihalesi yapılan 4 fabrikasından 2’sine toplam 315 milyon 750 bin dolar veren Sabancı Grubu, böylece en yakın rakibi Oyak’la arayı açtı.

2.3 KATI FİYAT VERDİ:

Samsun’da bulunan Ladik Çimento’nun dün yapılan ihalesine 15 kuruluş kapalı zarf teklifleriyle katılırken, en yüksek teklif 125.5 milyon dolarla Sabancı’nın Alman HeidelbergCement’le ortaklığı olan Akçansa’dan geldi. Bu rakam üzerinden başlanan açık artırmaya, Akçansa’nın yanı sıra Sabancı bir diğer çimento şirketi olan Çimsa ile de katıldı. İtalyan Cementir Grubu’nun Çimentaş, Lütfü Yücelik’in başında olduğu Aşkale Çimento’nun yanı sıra ilk 5’e giren firmalar arasında, Ankaralı işadamı Kazım Türker’in şirketi Türkerler İnşaat da yer aldı. Çimsa ve Çimentaş’ın hiç teklif vermediği ihalede Aşkale ve Türkerler ile yarışan Akçansa, 140 milyon 250 bin dolarlık teklifiyle rakiplerini geçti. Bu fiyat 60 milyon dolarlık muhammen bedelin 2.3 katı oldu. Böylece Sabancı, muhammen bedelin yüzde 134 üzerine çıkarak Standart Çimento’dan sonra Ladik Çimento’ya da en yüksek teklifi veren firma oldu.

OYAK’LA ARAYI AÇTI:

Standart Çimento’ya 175.5 milyon dolar, Ladik Çimento’ya 140.250 milyon dolar veren Sabancı, Uzanlar’ın çimento şirketleri için şimdiden 315 milyon 750 bin doları gözden çıkarmış oldu. TMSF’nin satışa sunduğu 9 çimento fabrikasından 7’sine teklif veren Sabancı, bu 2 fabrikayla pazardaki liderliğini de pekiştirmiş olacak. Bu iki fabrikaya verdiği teklifler onaylanması halinde çimento sektöründeki tablo da değişecek. Buna göre Sabancı Grubu mevcut klinker kapasitesini yüzde 18.34 artışla 6 milyon 923 bin tona, çimento kapasitesini ise yüzde 22 artışla 12 milyon 119 bin tona çıkaracak. Halen mevcut kapasitesi ile pazarın yüzde 14.73’ünü oluşturan Sabancı Grubu, bu iki fabrikanın yüzde 3.25’lik payını da alması halinde yüzde 17.98’lik bir kapasiteye ulaşacak. Bu da çimentoda 14.24’lük payı ile hemen arkasındaki Oyak Grubu ile arasını açmasını sağlayacak. Oysa olarak Niğde ve İskenderun’da ortaklıkları da bulunan iki grup TMSF’nin bundan sonraki ihalelerinde de yarışmaya devam edecek.

Bizim arkamızda holding yok

LADİK
Çimento Fabrikası için açılan ihalede Akçansa ve Türkerler şirketleriyle son ana kadar yarışan Aşkale Çimento’nun Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ‘Aslında biraz daha limitimiz vardı. Ancak riske etmek istemedik. Bizim arkamızda bir holding yok’ dedi. Açık artırmada 138 milyon 750 bin dolara kadar çıktıklarını hatırlatan Yücelik, buna karşılık, ‘Bu paralar bu fabrikalar için verilecek paralar değil. Nasıl oluyor da değerleri bu kadar yükseliyor ben de anlamıyorum. Ortaya çıkan fiyatlar herhalde yarışma psikolojisiyle oluşan çok yüksek fiyatlar’ diye konuştu. Ladik’ten sonra Gaziantep, Trabzon ve Van çimento fabrikalarının ihalelerine de gireceklerini açıklayan Yücelik, aralarında çalışanları ve yöre halkının da bulunduğu bin ortaklı mütevazı bir şirket olduklarını vurguladı. Yücelik sözlerine şöyle devam etti: ‘Biz buraya tırnaklarımızla geldik. Ama Sabancı ile yarışmak zor. Zaten Türkiye’nin bütün alanlarında büyük sermaye sahipleri söz sahibi. Bu durumda bizim gibi kurumların yaşamı şansı zorlaşıyor.’

Dört fabrikadan 530.2 milyon dolar

BUGÜN
de 47 milyon muhammen bedelli Gaziantep Çimento ile ihalelere devam edecek olan TMSF açısından bakıldığında ise, hedeflenen rakama şimdiden ulaşıldı. Toplam 433 milyon dolar muhammen bedele sahip 9 çimento fabrikasının satış sürecinde, bugüne kadar ihaleye çıkan Lalapaşa, Standart, Bartın ve Ladik çimento fabrikaları için toplam 530 milyon 250 bin dolarlık teklif alındı. Ladik Çimento’ya gelen 140 milyon 250 bin dolarlık teklifle de toplam muhammen bedel aşılmış oldu. Bugüne kadar 4 fabrika için alınan teklif 530 milyon 250 bin dolara ulaşırken, bundan sonra düzenlenecek 5 ihalede muhammen bedel kadar teklif gelse bile 750 milyon dolar aşılmış olacak.

Çimento fiyatları ucuz, liderliği sürdürürüz

İHALELER öncesi yaptığı açıklamalarında ‘İki tane alırsak başarılı olduğumuzu düşürüz’ diyen Sabancı Holding
/images/100/0x0/55eb667bf018fbb8f8beaf62
Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı, kazandıkları ikinci ihalenin ardından sektör liderliğini sürdürmek istediklerini vurguladı. Kamışlı, ihalelerle birlikte gündeme gelen çimento fiyatlarının ise ‘Türkiye’de çok ucuz’ olduğunu söyledi.

KARADENİZ’E CİDDİ YATIRIM:

Ladik Çimento ile birlikte ilk defa Karadeniz Bölgesi’ne ciddi bir yatırımları olacağına dikkat çeken Kamışlı, bu fabrikayı Akçansa’daki ortakları Heidelberg ile birlikte dünya standartlarına getireceklerini belirtti. Akçansa’nın Karadeniz’de küçük bir öğütme tesisi bulunduğunu ve yüzde 51 hisse kendilerinde olmak üzere Karabük Demir Çelik İşletmeleri’yle ortak olduklarını hatırlatan Kamışlı, ‘Ladik’e önemli yatırımlar yapıp çok iyi hale getireceğimize inanıyorum. Zaten ortağımız Heidelberg de dünyanın ilk 3-4 sırasında olan birçok pazarda çok güçlü olan bir çimento şirketidir’ diye konuştu.

FİYAT İÇİN YORUM YOK:

Ladik Çimento Fabrikası’na verdikleri 140 milyon 250 bin dolarlık fiyatla ilgili bir yorum yapmayacağını ifade eden Kamışlı, şöyle konuştu: ‘Arz var, talep var. Biz de ona göre hareket ediyoruz. Ancak bizim Sabancı olarak bu sektörde gerek yurtiçinde gerek yurtdışında çok önemli bir yerimiz var. Dünyanın en büyük beyaz çimento üreticilerindeniz. Çimento grup için stratejik önemi olan bir sektör. Bu nedenle Trabzon ve Van hariç bütün ihalelere katılacağız.’ ‘İhaleye çıkarılan fabrikalara muhammen bedellerin bu kadar üzerinde fiyat verilmesi çimento fiyatlarına yansır mı’ sorusuna ise Kamışlı, ‘Çimento fiyatlarına bunlar yansımaz’ yanıtını verdi.

KARTELLEŞME OLMAZ:

Kamışlı, ‘Fiyatların bu kadar yüksek verilmesinde küçük oyuncuların sektöre girmesinin istenmediği yorumları var. Bu sektörde kartelleşme riskini doğurmaz mı’ sorusuna ise, ‘Türkiye gibi bu kadar çok oyuncunun olduğu bir yerde öyle bir şeyin olması mümkün değil. Dünyada bu kadar oyuncunun olduğu bir çimento pazarı yok’ karşılığını verdi.

Heidelberg: Türkiye bizim için stratejik bölge, büyüyeceğiz

TÜRKİYE
pazarına 1995 yılında Çanakkale Çimento’yu satın olarak giren, 1996 yılında Sabancı Holding ile ortak olan HeidelbergCement, Türkiye’de büyümeye devam edeceği mesajı verdi. HeidelbergCement’in Türkiye, Ortadoğu ve Akdeniz Havzası Başkanı Emir Adıgüzel, Ladik Çimento ihalesinin ardından yaptığı açıklamada gerek çimento gerekse öteki özelleştirmelerde ortaya çıkan tablonun, Türkiye’nin geleceğine olan güveni yansıttığını söyledi. HeidelbergCement’in Türkiye’yi stratejik bir bölge olarak gördüğünü, bölgede daha aktif bir yapılanma ve nitelikli bir büyüme hedeflediğini kaydeden Adıgüzel, satışa çıkarılan diğer çimento fabrikalarına da talip olacaklarını kaydetti. Adıgüzel, ‘HeidelbergCement olarak Türkiye’de Sabancı grubu ile oluşturduğumuz güçbirliğini daha da artırarak sürdürmek arzusundayız’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!