Rothschild: 15.3 milyar dolarlık işlemle Türkiye’de lider olduk

Güncelleme Tarihi:

Rothschild: 15.3 milyar dolarlık işlemle Türkiye’de lider olduk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2007 00:00

Türkiye’de yaşanan satın alma ve şirket evlilikleri, danışmanlık hizmeti veren yatırım bankalarının işlem hacimlerini artırdı. Bu işten en çok kazananlar ise yabancı danışmanlar oldu. Son iki yılda en çok iş yapan yatırım bankası Rothschild olurken, Citigroup ve Morgan Stanley de onu izledi. Rotschild’in görev aldığı işlemlerin hacmi 15.3 milyar dolara ulaştı.

TÜRKİYE’de son iki yılda şirket evliliklerinin boyutu artarken, satın alma ve birleşmelerde taraflara danışmanlık hizmeti veren şirketler de bu hareketlilikten payını aldı. Başta uluslararası şirketler olmak üzere yatırım bankalarının da işlem hacimlerinde önemli artışlar yaşandı.

ROTHSCHILD İLK SIRADA: Merger Market tarafından hazırlanan listeye göre, 2005-2006 döneminde Türkiye’de şirket birleşmelerinde danışmanlık hizmeti veren yatırım bankalarından Rothschild 15.3 milyar Euro’luk işlem hacmiyle ilk sırada yer aldı. Rothschild, bu rakama 4 büyük şirket birleşmesindeki danışmanlığı ile ulaştı. Rothschild’i 8 işlemde 13 milyar Euro ile Citigroup Inc., 3 işlemle ulaştığı 10.9 milyar Euro ile Morgan Stanley izledi. Listede, ilk 9 sırayı yabancı yatırım bankaları oluşturdu. İlk 10 arasında tek Türk firması olarak görünen PDF Corporate Finance da M& International’ın Türkiye temsilciliğini yürütüyor.

ZİHNİYET DEĞİŞTİ: Rothschild Türkiye Danışmanı Dr. Yılmaz Argüden, bu durumu şöyle değerlendirdi: "Son iki sene Türkiye’de şirket evlilikleri açısından önemli bir zihniyet değişikliği yaşandı. Eskiden birçok patron şirket satmayı olumsuzluk göstergesi olarak görürken, şimdi birçoğu şirket satmanın en hızlı ve etkin para kazanma yöntemi olduğunu kavradı. Ayrıca, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında şirket satın almanın da en hızlı büyüme yöntemi olduğunu anlaşılmaya başlandı."

SIÇRAMA YAŞANDI: 2005 ve 2006 Türkiye açısından şirket birleşmelerinde çok önemli bir sıçrama yaşandı. Yabancı sermayenin ilgisi açısından Türkiye, BRIC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ile birlikte anılmaya başlandı. Son iki senede Türkiye’ye gelen yabancı sermaye ondan önceki yirmi yıldaki yabancı sermaye akışını aştı. Bu konudaki sorularımızı yanıtlayan Dr. Argüden şöyle konuştu: "Türk ekonomisinin OECD ülkeleri arasında ve dünyadaki en büyük 20 ekonomi arasında en yüksek gelişim hızına sahip ülkelerden olması, uluslararası yatırımcıların ilgisinin artarak devam edeceğinin bir göstergesidir. Bu dönemde Türkiye’de gerçekleşen önemli işlemlerin bir çoğunda Rothschild’in bulunması ise Türkiye’ye verdiğimiz önemin göstergesidir."

SIRA TÜRK ŞİRKETLERİNDE: Yabancı sermaye ilgisi bir çok sektörde artmakla birlikte, bugüne kadar şirket satın alımları ve birleşmeler en öncelikli olarak bankacılık ve telekom sektörlerinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde Türk şirketlerinin de yurt dışındaki şirket alımlarında daha aktif olması bekleniyor. Özelleştirmelerin kazandığı ivme, Türk iş dünyasının iş portföylerini yeniden yapılandırma stratejileri ve uluslararası piyasalarda faaliyet gösterme iştahları şirket alım-satımlarında ve birleşmelerinde önemli artışlar yaşanacağının işaretleri olarak gösteriliyor. Bu nedenle, dünyanın önde gelen yatırım bankalarının Türkiye’ye gösterdikleri ilgi artıyor.

Schröder’in de çalıştığı büyük anlaşmaların danışmanı

DÜNYANIN önde gelen yatırım ve danışmanlık bankası Rothschild’in Türkiye Danışmanlığını 2005 yılından bu yana Dr. Yılmaz Argüden yürütüyor. Şirket, Temmuz 2006’da düzenlediği bir tören ile ortaklarından Baron Eric de Rothschild ve danışmanları arasında bulunan Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’le Türkiye temsilciliğinin açılışını yapmıştı. Son yıllarda Türkiye’de de birçok büyük şirket alım-satımlarında tercih edilen kurum olan Rothschild’in bu güne kadar üstlendiği işlerin başında Özelleştirme İdaresi ve TMSF gibi kamu kurumlarının satışları geliyor. Aycell ve Aria birleşmesinde, Telsim’in Vodafone’a satışında görev alan kurum, Çolakoğlu Ailesi’nin danışmanı olarak Türk Ekonomi Bankası’na PNB Paribas’nın ortak olması sürecinde de danışmanlık yapmıştı. Rothschild, GE Consumer Finance’a Garanti Bankası’na ortak olması sürecinde, Dexia’nın Denizbank’ın satın alınmasında ve en son olarak TAV’ın Tunus’ta iki havalanı projesini almasında görev aldı. 200 yıllık bankacılık deneyimine sahip Rothschild Ailesi tarafından kontrol edilen yatırım bankasının 40 değişik ülkede 2 bini aşkın çalışanı bulunuyor.

Örnek gösterilen adımlar

KOÇ Grubu’nun birçok şirketini stratejik öncelikleri içinde bulunmaması nedeniyle satmaya başlaması Türkiye’deki zihniyet değişiminin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Ayrıca Türk girişimcilerinin gerek Avrupa’da, gerekse bölgedeki gelişme stratejilerinin bir parçası olarak şirket satın alımlarına daha çok ilgi göstermesi bekleniyor. Doğan Grubu’nun Almanya’nın önde gelen şirketlerinden ProSieben’i satın alma girişimi, Efes’in Rusya’daki şirket alımları ve TAV’ın uluslararası faaliyetleri bu gelişmeler için örnek gösteriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!