Güncelleme Tarihi:
MERSİN Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, bilinçsiz kullanılan soba ve kaloriferlerin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Sonbahar ve kış aylarında soba ve kalorifer kullanımının yaygınlaştığını ve genellikle düşük maliyetli kalitesiz yakıt kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kumbur, şöyle devam etti:
"Soba ve kalorifer yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi, baca temizliğinin iyi yapılmaması gibi nedenler hem hava kirliliğinin, hem de soba zehirlenmeleri ve ısınma maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Katı-sıvı yakıtlar, özellikle düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömür tüketimi ve yanlış yakma tekniklerinin uygulanması, motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları ve sanayi kuruluşlarının bacalarından atılan çeşitli maddeler hava kirliliğine neden olmakta ve yeryüzündeki canlı hayatını olumsuz yönde etkilemektedir."
Karbonmonoksit, zehirlenmelerinin yaklaşık yüzde 63'ünün soba, yüzde 30'unun şofben, yüzde 7'sinin ise doğalgazdan kaynaklandığını anlatan Kumbur "Ayrıca, kömür, odun, fuel gibi fosil yakıtların ısınma ve sanayide yoğun kullanımı sonucunda açığa çıkan karbondioksit gazı, atmosfere karışır ve miktarca artarak sera etkisi-küresel ısınma denilen dünya yüzeyine ulaşabilen güneş ışınlarının yeryüzü tarafından tutulması ve ısınması olayına neden olur" dedi.
Kumbur, soba zehirlenmeleri ve hava kirliliği yaşanmaması için, yakma tekniklerine uyulması, evlerde ve işyerlerinde pencere, kapı ve çatıların hava izolasyonlarının iyi yapılması, bina yakıt tesisatlarının standartlara uygun olması gerektiğini kaydetti.
MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI