Uluslararası Af Örgütü'nden yeni 'Gezi' raporu

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Af Örgütünden yeni Gezi raporu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 14:20

Uluslararası Af Örgütü, Gezi eylemlerine yapılan polis müdahalesi sırasında hükümetin geniş çaplı ve ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

“Gezi Parkı Eylemleri: Türkiye’de toplanma özgürlüğü hakkı şiddet kullanılarak engelleniyor” adıyla yayımlanan raporla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Gezi Parkı eylemleri bastırılmaya çalışılırken çok geniş çaplı bir dizi insan hakları ihlali gerçekleştirildi. Bunların arasında barışçıl toplanma hakkının tamamen engellenmesi ve yaşam, özgürlük ve işkence ve kötü muameleye tabi tutulmama hakkının ihlal edilmesi bulunuyor" dedi.

TÜRKİYE'YE "GEZİ" ELEŞTİRİSİ

"Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda, ihtar üzerine dağılmamak gibi, barışçıl bir gösteriye katılımı suç sayan maddeler kaldırılmalı” diyen Gardner,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Demokratikleşme Paketi için de "Bu hak ihlallerine değinmemekte ya da bu ihlallerin gelecekte tekrar gerçekleşmeyeceğini güvence altına almamaktadır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İstanbul ve Ankara’daki gösterileri izleyen; İstanbul, İzmir, Ankara ve Antakya olmak üzere dört ilde "polis tarafından yaralanan ya da gayri resmi olarak gözaltına alınan, dövülen ya da gözaltı sırasında cinsel tacize uğrayan birçok insanla görüşen" Uluslararası Af Örgütü, bazı durumlarda hak ihlallerine uğrayanların akrabaları ya da avukatlarıyla da görüşüldüğünü açıkladı.

HÜKÜMETE ÇAĞRI
Gezi Parkı eylemlerine hükümetin “aşırı tepkisinin” şaşkınlık yarattığını ve “sorumluluk sahibi ve insan haklarına saygılı bir hükümet olma" iddialarını zayıflattığını söyleyen örgüt, yetkililere bir dizi çağrıda bulundu.

Bunların bir kısmı şöyle:

- Terörle mücadele yasaları da dahil diğer yasaların barışçıl gösteri düzenleme ya da barışçıl gösterilere katılım haklarını kullanan kişilere karşı kullanılmaması sağlanmalı.

- Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda, ihtar üzerine dağılmamak gibi (32. Madde) barışçıl bir gösteriye katılımı suç sayan maddeler kaldırılmalı.

- Polis, güç kullanmadan önce çatışmayı önlemek için arabuluculuk ve müzakere yollarını kullanmalı.

- Bir gösterinin dağıtılması amacıyla kullanılan araçlar dikkatli bir şekilde seçilmeli ve sadece gerekli, orantılı ve hesap verilebilir bir şekilde kullanılmalı.

Haberin Devamı

- Tüm gözaltı merkezlerine düzenli, önceden planlanmayan ve habersiz ziyaretler gerçekleştiren bağımsız bir izleme mekanizması oluşturularak 'İşkenceye Karşı Ek İhtiyari Protokol’ uygulanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!