Güncelleme Tarihi:
Röportör, “Başbakan Erdoğan’ın da söylediği gibi bu paketin tüm beklentileri karşıladığını söylemek gerçekçi değil. Daha fazla reformun önemini vurgulamak isterim” dedi.
Yaptığı açıklamada her bireyin insan hakları, ifade ve medya özgürlüğü, güçlü bir din ve inanç özgürlüğünü kapsayacak bir demokratik yönetime sahip olma hakkı bulunduğunu belirten raportör şunları söyledi:
Bu sorunlar hala mevcut ve açıklanan demokratikleşme paketinin içinde yer almadı. Demokratik, özgür ve çoğulcu bir toplum için, ifade özgürlüğü ve bağımsız medya gereklidir. Aynı zamanda böyle bir toplum için, bu özgürlüğü koruyabilecek, güvence altına alabilecek ve özgürce tartışılabilmesini sağlayacak hukukun üstünlüğünün sağlandığı bir adalet sistemi gereklidir.
PAKETE AB'DEN İLK TEPKİ
Avrupa Birliği'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi"ni olumlu karşıladığı ve bahsi geçen konulardaki gelişmeleri takip edeceği bildirildi. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklama şöyle:
"Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını dikkatle dinledik ve reformlar konusunda AB müktesebatının yol gösterici rolüne referans yapmasını memnuniyetle karşıladık. Reformlarla ilgili tam metnin açıklanmasını bekliyoruz ve ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Açıklanan önlemler birçok önemli unsur içeriyor. Bunlar arasında Türkçe dışında diğer dillerin kullanımı, Mor Gabriel Manastırı konusu gibi azınlık haklarında çeşitli ilerlemeler yer alıyor. TBMM'de temsiliyet konusundaki bazı kısıtlamaların kaldırılması ve siyasi partilere mali yardım imkanının artırılması gibi çoğulculuğu güçlendiren unsurlar mevcut. Ayrıca veri koruma konusunda bir yasa açıklanması, Türkiye-AB işbirliğini kolaylaştırması açısından olumlu olacak.
AB olarak tüm bu konularda ilerleme sağlanmasını ve muhalefet partilerinin de tam olarak katılımının sağlanmasını görme konusunda sabırsızız. AB Komisyonu bu önerilerin somut eylemlere çevrilmesini yakından takip edecektir. Bu paket, AB Komisyonu’nun ilerleme raporunda da yer alacaktır."