Güncelleme Tarihi:
Rapora göre insanlığın küresel ısınmaya olan etkisi, geçmişe göre artık çok daha kesin. Raporu hazırlayan Nobel ödüllü ekip, son 60 yılda gözlenen küresel ısınmaya yüzde 95 oranında insanlığın neden olduğu sonucuna vardı. 2007 yılında açıklanan bir önceki raporda bu oran yüzde 90 seviyesindeydi.
Raporda, bu yüzyılda hava sıcaklıklarının 0,3 ile 4,8 santigrat derece arasında artması öngörülüyor.
Beşinci iklim değişikliği raporu, sadece küresel ısınmanın sıcaklıklara olan etkisini incelemiyor. Buna göre deniz seviyesinin 2100 yılında 26 santimetre ile 82 santimetre arasında yükseleceği tahmin ediliyor.
Küresel ısınma senaryoları arasında en olumlu olan dört senaryoya göre 2100 yılında, 2000 yılına göre sıcaklıkların 1 santigrat derece artmış olması öngörülüyor. IPCC'nin en korkunç senaroyosu ise sıcaklıkların bu yüzyılda 7,7 santigrat derece artmasını öngörüyor. Birçok uzman, bunun bir felaket senaryosu olduğu görüşünde.
HEM DAHA ÇOK YAĞIŞ HEM DAHA ÇOK KURAKLIK
Raporu hazırlayan OPCC ekibinin eş başkanı olan Thomas Stocker, iklim değişikliğinin sınırlandırılması için sera gazı emisyonlarında önemli ve sürekli bir azalma gerektiğini söyledi. İklim değişikliğinin sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklık riskini artırdığını söyleyen Stocker, "Sıcak hava dalgalarının daha sık ve daha uzun süreli olarak ortaya çıkması çok muhtemel. İstisnalar olmakla birlikte, Dünya ısındıkça yağış alan bölgelerde daha fazla yağış, kurak bölgelerde ise daha fazla kuraklık olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
IPCC'nin iki bin sayfalık raporu 257 bilim insanı tarafından hazırlandı. Raporun 36 sayfalık bir özeti de iklim politikalarını belirleyenler için düzenlendi. Raporun tamamı aslında pazartesi günü açıklanacak ancak rapordaki hükümetlere uyarı niteliğindeki önemli bulgular, bugün düzenlenen basın toplantısıyla duyuruluyor.
IPCC, 25 yıllık tarihinde bundan önce dört rapor daha sunmuştu. Bu raporların hepsi, sıcaklıkların arttığı ve iklim değişikliği riskinin yükseldiği yönünde uyarılar içeriyor. IPCC'nin 2100 yılı öngörülerini içeren bu beşinci raporu, bugünkü enerji eğilimlerinin omurgasını oluşturan kömür, petrol ve doğalgazın sera gazı etkisinin bilgisayar ortamında modellenmesine dayanıyor.