Obama: Güçlü bir BMGK kararı çıkarmalıyız

Güncelleme Tarihi:

Obama: Güçlü bir BMGK kararı çıkarmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 17:14

ABD Başkanı Barack Obama New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitap etti.

Haberin Devamı

Obama'nın konuşmasından satır başları:

- Dünyanın Suriye konusunda verdiği cevap çok zayıf.

- Suriye krizi uluslararası toplumun çözmek zorunda olduğu en önemli sorunlardan biri.

- 21 Ağustos'ta Suriye rejimi kimyasal silah kullandı. Aralarında çocukların da olduğu binlerce insan öldü. Füzeler rejimin kontrolündeki bölgelerden muhaliflerin kontrolündeki bölgelere atıldı. Bu saldırıyı rejim dışında birinin yapmış olabileceğini söylemek, insanların zekasına bir hakarettir.

- Geçmişte Yahudiler de İranlılar da kimyasal silaha maruz kaldı.

"ESAD SONUÇLARINI GÖRMELİ"

- Suriye hükümeti, kimyasal silah depolarına ilişkin bilgileri vererek ilk adımı attı. Şimdi bu taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamak için güçlü bir BMGK karar çıkmalı. Verilen sözler yerine getirilmezse, bunun sonuçları olmalı.

Haberin Devamı

- Ben askeri müdahalenin tek başına barışı sağlayacağını düşünmüyorum.

- Suriye'yi kimin yöneteceğine Suriye halkı karar verecek. Ama kendi halkını öldüren bir liderin iktidarda kalması düşünülemez.

- Barışçıl ve müreffeh bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika görmek bizim çıkarımıza. Ama bu hedeflere sadece ABD'nin atacağı adımlarla ulaşamayız. Özellikle de sadece askeri adımlarla... Irak bize sadece güç kullanılarak bu hedeflere ulaşılamadığını gösterdi.

İRAN'LA İLİŞKİLER

- ABD'nin yakın gelecekteki Ortadaoğu politikası iki noktaya odaklanacak: İran'ın nükleer programı ve Arap-İsrail çatışması. Bu sorunlar, bölgesel sorunların temelinde yatıyor.

- İran'la ilişkilerde diplomatik yol denenmeli.

- ABD, İran'ın nükleer programından kaynaklanan sorunu barışçı yollarla çözmek istiyor. İran'ın nükleer silah sahibi olmasına engel olunması konusunda kararlıyız. Rejim değişikliği peşinde değiliz.

- ABD Mısır'daki geçici hükümetle yapıcı bir ilişkiye sahip olacak. Ancak Mısır'daki askeri yönetim demokrasiyle bağdaşmayan kararlar verdi. ABD'nin Mısır'a desteği demokratik gelişime bağlı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!