Güncelleme Tarihi:
İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Birleşmiş milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere bir karar tasarısı hazırladığını açıkladı. Haberi Twitter hesabından duyuran Cameron, şöyle yazdı:
"İngiltere Esad tarafından düzenlenen kimyasal saldırıları kınayan ve bu saldırılardan sivillerin korunmasını sağlayacak gerekli önlemleri içeren bir karar tasarısı hazırladı. BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluklarını yerine getirmesini her zaman istediğimizi söyledik. Bugün bu gerçekleştirebilecekleri bir fırsat var."
Cameron'ın sözcüsü ise bu karar tasarısının bugün ilerleyen saatlerde Güvenlik Konseyi'ne sunulacağını söyledi.
ÖZEL TEMSİLCİ: GÜVENLİK KONSEYİ ONAYI GEREKİR
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi ise Suriye'de bir çeşit kimyasal "madde" kullanımı sonucu yüzlerce kişinin öldüğünü ancak Suriye'ye askeri müdahalenin BM Güvenlik Konseyi onayına sahip olması gerektiğini kaydetti. Cenevre'de bazın mensuplarına açıklamalarda bulunan İbrahimi, "Uluslararası hukuk, ABD öncülüğündeki herhangi bir müdahalenin 15 üyeli Güvenlik Konseyi onayından sonra düzenlenmesini öngörüyor. Barack Obama yönetimi de tetiği çekmeye hevesli bir yönetim olarak bilinmez" diye konuştu.
RUSYA: GÜVENLİK KONSEYİ'NE GİTMEK ZAMANSIZ OLUR
Suriye'ye müdahale konusunda öncelikle BM Güvenlik Konseyi'ni işaret eden bir diğer açıklama da Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Vladimir Titov, Interfax ajansına yaptığı açıklamada "Suriye'de görev yapan BM uzmanları raporlarını sunmadan önce Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye müdahaleyi tartışmak en azından zamansız bir hamle olur" dedi. Rusya'nın Suriye konusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un tavrını desteklediğini söyleyen Titov, "Öncelikle Güvenlik Konseyi'nin birlik olması lazım. Barış için otoritesini kullanmalı" diye konuştu.
"EN AZ DÖRT GÜN LAZIM"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Suriye'deki BM uzmanlarının araştırmalarını tamamlamaları için en az dört güne daha ihtiyaçları olduğunu söyledi. Genel Sekreter Ban, Suriye'deki çatışmanın durması için diplomatik çözüm ve taraflar arası diyalog çağrısı yaptı.