Güncelleme Tarihi:
NATO’nun eski Yugoslavya’ya yönelik ilk operasyonunda Ankara Akıncı Üssü’ndeki 142’nci filoya “scramble-acil kalkış” emrini veren, daha sonra Genelkurmay Karargahı’nda İncirlik’ten yapılan çekiç güç operasyonlarından sorumlu olan emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye’nin katkılarının sınırlı olabileceğini söyledi.
ABD TEK BAŞINA DA YAPABİLİR
Karakuş, buna gerekçe olarak da ABD’nin tek başına veya İngiltere ve Fransa ile birlikte denizden ve havadan her türlü hava operasyonu yapma kapasitesine sahip olmasını gösterdi. Durum değerlendirmesi sonucu Türkiye’deki İncirlik Üssü’nün de kullanılabileceğini belirten Karakuş şunları söyledi:
“İncirlik Üssü’nün kullanımı için tezkereye gerek yok. Adnan Menderes döneminden beri geçerli olan Türkiye-ABD ikili askeri anlaşmasına göre ABD, İncirlik’te sözde eğitim amaçlı 48 uçağını tezkereye gerek olmadan bulundurabiliyor. Bu nedenle ABD 48 uçağı geçmeyecek şekilde İncirlik’i istediği gibi kullanır. ABD lojistik destek sağlarsa tabii ki Türk Hava Kuvvetleri de operasyon yapabilir.”
AMAÇ HALKI AYAKLANDIRMAK
Karakuş, Suriye’ye yönelik olası bir hava operasyonunda öncelikle stratejik hedeflerin vurulacağını belirterek şöyle devam etti:
“Bir diğer amaç da operasyon yapılan yerde, yönetime destek veren halkı cezalandırmak olacaktır. Altyapı imha edilecektir. Hastaneler, elektrik ve su şebekeleri, iletişim ağları vs. Bununla halkın yönetime karşı daha şiddetli tepki göstermesi hedeflenir. Ne olursa olsun en büyük darbeyi yine masum insanlar alacaktır. Suriye farklı bir ülke. Ben emekli bir komutan olarak Türkiye’nin böyle bir operasyona katılmasını doğru bulmam.”