Mısır'da kontrol 'Bekâretçi General'de

Güncelleme Tarihi:

Mısırda kontrol Bekâretçi Generalde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 00:00

Mısır’da Cumhurbaşkanı Mursi’yi deviren General El Sisi, ABD’ye yakın, eşi tesettürlü, dindar bir asker. Mısırlı general, 2012 yılında Tahrir Meydanı’ndaki kadın aktivistlere yaptırılan bekâret testini savununca uluslararası tepki görmüştü.

Haberin Devamı

GENERAL Abdülfettah El Sisi. 58 yaşında. Mısır silahlı kuvvetlerinin genç generallerinden. ABD’ye yakın, Batı’da eğitim görmüş üst düzey askerlerden biri. 1977 yılında Mısır Askeri Akademisi’nden mezun olduktan sonra eğitimine Batı’da devam etti. 1992’de İngiltere’de, 2006 yılında ise Pennyslvania’daki ABD Ordu Savaş Üniversitesi’nde öğretmenlik derecesi aldı.

MUAMMER ELVEREN MISIR'DA 'BAHAR DARBESİ'Nİ HÜRRİYET DÜNYASI İÇİN İZLEDİ / FOTO GALERİ

Karısı tesettürlü

Karizmatik, güler yüzlü, duygusal konuşmalar yapan bir lider olarak biliniyor. Dindar biri, ama Müslüman Kardeşler üyesi değil. Karısı tesettürlü, peçeli. İhvan Hareketi ve destekçilerinin İslam’ı itibarsızlaştırdığına dair bir görüşe sahip general. El Sisi’nin uluslararası kamuoyunda ilk gündeme gelmesi ise Tahrir Meydanı’nda 2011 yılında kadın aktivistlere bekâret testi yapılmasını savunmasıyla oldu. 9 Mart 2011 tarihinde Tahrir Meydanı’nı güç kullanarak boşaltan asker; 17 kadını dövmüş, gözaltına almış ve zorla bekâret testine tabi tutmuştu. 2012 Nisan ayında o dönemde Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi üyesi olan Sisi, “Bekâret testi, kızları tecavüzden; askerleri tecavüz suçlamasından korumak için yapıldı” demişti. Büyük tepki çekmişti. Mursi tepkilere rağmen generali, 2012 Ağustos ayında ordunun tepesine atadığında Müslüman Kardeşler’in nihayet silahlı kuvvetleri kontrol altına aldığı iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Mursi iki gün önce atamıştı

ADLİ MANSUR: Mısır anayasası, iktidar boşluğunda, cumhurbaşkanlığı makamına başbakanın getirilmesini öngörüyor. Ancak ordu geçici cumhurbaşkanı olarak onu atadı. Böylece Mısır Anayasa Mahkemesi’nin başkanı olan Mansur, bir anda ordunun açıklamasıyla kendisini devrilen Muhammed Mursi’nin koltuğunda buldu. Hâlbuki Mursi, daha geçen pazartesi günü Mansur’u Anayasa Mahkemesi’nin başına atamıştı... Kahire doğumlu Mansur, Fransa’daki kamu görevlilerini yetiştiren elit “École Nationale de l’Administration”da eğitim gördü, Mübarek döneminde görev aldı. Dünya kamuoyunda tanınan bir isim değil, bunun seçilmesinde bir avantaj olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

Yeni lider o mu?

/images/100/0x0/55ea78f4f018fbb8f88231a3

MUHAMMED EL BARADEY (71): Nobel Barış ödülü sahibi, eski Uluslararası Atom Kuruluşu Örgütü’nün başı. İki yıl önce Müslüman Kardeşler’in de içinde olduğu o dönemki muhalif örgütlerin Mübarek hükümetiyle müzakere yapması için görevlendirdiği bir isim. Mübarek sonrası güçlenen Müslüman Kardeşler karşısında seçimlerde etkili olamadı. Reuters ajansına dün konuşan bir askeri kaynak, “Baradey bizim birinci tercihimiz. Hem uluslararası alanda bilinen bir kişi, hem gençler arasında popüler, hem de bütün siyasi tarafları içine alacak bir demokrasiye inanıyor” dedi. Baradey, ayrıca Batı’nın da tuttuğu siyasi bir figür.

Haberin Devamı

22 milyon imza

MAHMUD BEDR: Temerrüd, yani İsyan adı verilen Müslüman Kardeşler örgütüne karşı düzenlenen halk hareketinin iki liderinden biri. Temerrüd, Mursi’nin istifası için 80 milyon nüfuslu ülkede 22 milyondan fazla imza toplamıştı. 28 yaşındaki gazeteci, iki ay önce başlattıkları imza kampanyası sayesinde kalabalıklara ulaştıklarını anlatıyor.

Yemin ederek göreve başladı

MISIR’da ordu tarafından geçici cumhurbaşkanlığına getirildiği açıklanan Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur, dün yüksek mahkemede düzenlenen törenle yemin ederek görevine başladı. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde halkın gerçek iradesinin ortaya çıkmasını beklediğini belirten Mansur, “Yüce Allah’a hizmet edeceğiz onun izinden gideceğiz. Cumhurbaşkanlığı kurumuna ihanet etmeyeceğiz. Bir nesilden diğerine aktarılan tek bir bayrak taşıyacağız. Mısır gençlerini, kadınlarını ve tüm halkı selamlıyoruz. Bu halk, devrimin öncülüğünü yaptı ve hedeflerine ulaşmasını sağladı. Silahlı kuvvetlerimizi ve bağımsızlık için çalışan yargı sistemimizi de selamlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mısır Gazetesi’nin yorumu

Meşru el koyma

- Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından Kahire sokaklarını tanklar kontrol altına aldı. Birçok binada darbe lideri General Abdülfettah El Sisi’nin bezden dev portrelerini görmek mümkün.
- Kahire’de darbe sonrası belirsizlik yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi gitti ama, yerine ne gelecek? Bu bir geri adım mı, yoksa ileriye bir hamle mi olacak? Görevden alınan Mursi’nin yerine oturan Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, Müslüman Kardeşler dahil tüm gruplara diyalog çağrısı yaptı.
- Öte yandan Müslüman Kardeşler’in önde gelen 300 ismine karşı tutuklama emri çıkarıldı. En önemli liderlerinden Muhammed Mursi, gözaltında. Nitekim, Müslüman Kardeşler liderliği dün bir açıklama yaparak “gaspçı yetkililerle görüşmeyiz” dedi.
- Ancak ordu yandaşları, silahlı kuvvetlerin yönetime el koymasını darbe olarak görmüyor. El Hayat gazetesi, dünkü haberinde “Ordunun yaptığı bu el koyma operasyonu meşrudur, çünkü bunu Mısır halkı istedi” diye yazdı.
- Müslüman Kardeşlerin destekçilerinin toplandığı Nasır City yakınındaki El Adeviye Meydanı’na gittiğimde ise binlerce kişinin kurdukları çadırlarda beklediklerini gördüm. 38 derece sıcaklığın altında bekleyen Mursi taraftarları askerin yönetime el koymasından rahatsız.
- Mursi yanlıları, “Biz Mursi’nin arkasındayız, davamızdan vazgeçmeyiz, Mursi’nin icraatını beğenmediklerini söylüyorlar. Böyle demokrasi mi olur? O halde biz de onların icraatını beğenmiyoruz diye şiddete mi başvuralım” diye konuştular.
- Yandaşların tepkisi şöyle devam etti: “Bütün bunların arkasında ABD var, orduyu resmen kınamadılar, “darbe” kelimesini kullanmadılar. Niye biliyor musunuz? Çünkü ordumuz ABD’den aldığı 1.5 milyar dolar yardımla göbeğinden bağlı, ABD ne derse onu yapıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!