Güncelleme Tarihi:
Mursi’nin önce ev hapsinde tutulmak üzere bilinmeyen bir yere, ardından da Savunma Bakanlığı'na götürüldüğü öğrenildi.
Mursi'nin gözaltına alındığına dair ilk açıklama Müslüman Kardeşler'den gelmişti. Bu bilgi Mısır ordusundan sabah saatlerinde yapılan açıklamayla da doğrulandı. AFP ajansının haberine göre, bir ordu yetkilisi, “Mursi son hazırlıklardan önce ‘önlem amaçlı’ olarak tutuluyor” dedi ve Mursi’ye yasal suçlamada bulunulabileceğini açıkladı.
Mısır Başsavcılığı ise Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Başkanı Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat Şatır ve teşkilat üyelerinin tamamı hakkında "şiddete teşvik etme" suçlamasıyla yakalama emri çıkardı.
Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdulfettah el Sisi'nin 'darbe' açıklamasının ardından gözaltına alınanların sayısının 400'e çıktığı iddia edildi.
"HERKESİ SELAMLIYORUM"
Cumhurbaşkanı Mursi’yi deviren ordu geçici cumhurbaşkanlığına Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur’u atadı. Mansur, ülke tarihinde bu göreve getirilen ikinci kişi oldu.
Mansur, Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanlığı kurumuna ihanet etmeyeceğiz. Bir nesilden diğerine aktarılan tek bir bayrak taşıyacağız. Mısır gençlerini, kadınlarını ve tüm halkı selamlıyoruz. Bu halk, devrimin öncülüğünü yaptı ve hedeflerine ulaşmasını sağladı. Silahlı kuvvetlerimizi ve bağımsızlık için çalışan yargı sistemimizi de selamlıyoruz. Yargı bağımsızlığına uzanan eller engelledi. Gücün halkta olduğunu ve halkı koruması gerektiğini anlayan polislerimizi de selamlıyoruz" dedi.
Geçici Cumhurbaşkanı, "Medya, ülkenin yaşadığı sorunları halkın önüne serdi. Bir önceki yönetimin yanlış uygulamalarını ortaya çıkardı ve bu tarihi günün meydana gelmesini sağladı" diye konuştu.
"Cumhuriyet sistemini ve halkın çıkarlarını koruyacağıma, anayasa ve hukuka saygı göstereceğime yemin ediyorum" diyen Mansur, Mursi karşıtı protestocuları överken, "Sizler tüm Mısırlıları birleştirdiniz" ifadesini kullandı.
1.5 AY ÖNCE ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI SEÇİLMİŞTİ
1945 yılında doğan Mansur, 1967'de Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1960-1970 yılları arasında aynı fakültede Kamu Hukuku ve İdari Bilimler alanında yüksek lisans yaptı. Mansur, 1984'te Danıştay'a müsteşar olarak atandı ve 1992'ye kadar çalıştı. 1983-1990 yılları arasında Suudi Arabistan'a Ticaret Bakanlığı Hukuk Müsteşarı olarak tayin edilen Muhammed Mansur, 1990-1992 yıllarında Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nde müsteşar olarak görev yaptı.
1992'de Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak atanarak, başkan olarak seçilene dek bu görevini yürüten Mansur, 19 Mayıs 2013'te Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun onayıyla başkan seçildi.
Mansur, eski cumhurbaşkanlarından Enver Sedat'ın, suikasta uğramasının ardından dönemin Meclis Başkanı Sufi Ebu Talib'ten sonra geçici cumhurbaşkanlığına getirilen ikinci isim oldu.
Anayasa Mahkemesin kuruluş kanununda 2011'de yapılan düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genel Kurul tarafından seçilecek en eski 3 üyenin onayının ardından Cumhurbaşkanı tarafından tayin ediliyor.