Güncelleme Tarihi:
Rusya’da salgınına dönüşmeye başlayan menenjit vakalarının ilki yaklaşık bir ay önce Karadeniz kıyısındaki Rostov şehrindeki “Teremok” adlı çocuk yuvasında ortaya çıktı. İlk olarak altı çocuğun yakalandığı hastalık kısa sürede 168 kişide tespit edildi. Hastalığın yayılması Rostov şehrinde durdurulamayarak sırasıyla Astrahan, Soçi, Voronej, Lipetsk ve Adige Özerk Cumhuriyeti’ne sıçradı. Dün akşam ise başkent Moskova’da üçü çocuk 10 kişi menenjit teşhisiyle hastaneye kaldırıldı.
Rusya’da çocuk işlerinden sorumlu yetkili Pavel Astahov, salgın hali almaya başlayan menenjit virüsünün Çin’den Rusya’ya taşındığı şüphesini dile getirdi. Rusya Baş Hekimi Genadiy Onişçenko ise paniğe yol açmamak için hastalığın henüz salgın boyutu almadığını söyledi.
Rusya’daki yetkililer halkı sakinleştirici açıklamalar yaparken, virüs kökenli menenjite yakalanan kişi sayısı 500'ü buldu. Ölüm vakaları ise çoğunluğu çocuk olmak üzere 10 kişi civarında.
Menenjit özellikle küçük yaştaki çocuklar için son derece tehlikeli sayılıyor. Beyin zarıyla omuriliğin iltihaplanması olarak gelişen hastalık, tedavi edilse bile sağırlık, epilepsi (sara) ve beyin fonksiyonlarının zayıflamasına yol açabiliyor. Menenjit hastalığının ilk belirtileri şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, ışık ve sese aşırı duyarlılık, özellikle çocukların asabi olması ve devamlı uyumak istemesi biçiminde kendini gösteriyor. Günümüzde antibiyotik ile tedavi edilebilen menenjit hastalığında erken teşhis hayati önem taşıyor.
Rusya menenjit vakalarıyla çalkalanırken bundan yaklaşık iki hafta önce Rusya’nın Ufa şehrinden Antalya’ya gelen bir çocuğa menenjit teşhisi konmuştu. Antalya Devlet Hastanesi’nde bir süre komada kalan çocuk Rusya Acil Durumlar Bakanlığı uçağıyla Rusya’ya nakledilmişti.