Güncelleme Tarihi:
Brezilya'da 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları için yürütülen projelerdeki yolsuzluk ve hayat pahalılığının protesto edildiği gösteriler, ülkede halen devam eden Konfederasyon Kupası’nın biletlerinin pahalı olması nedeniyle daha da şiddetlendi.
Olaylarla ilgili konuşan Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, televizyondan yayınlanan açıklamasında, 2014 Dünya Kupası hazırlıklarının gittikçe artan maliyetlerinin tetiklediği protestolara katılan göstericileri "dinleme" sözü verdi.
Yaptığı açıklamada, gösterilerin, "daha güçlü bir ülke olarak uyanan Brezilya'da demokrasinin enerjisini, sokakların sesinin gücünü ve halkımızın medeniliğini" gösterdiğini ifade eden eski devrimci Rousseff, "Bu seslerin duyulması gerekiyor. Hükümetim değişim seslerine kulak veriyor" diye konuştu.
BREZİLYA'DA 20 YILIN EN BÜYÜK PROTESTOLARI / FOTO GALERİ
ORDU DEVREYE GİRDİ
Rousseff’in açıklamalarından kısa süre sonra ise Brezilya hükümetinin ülkenin beş büyük kentine asker gönderme kararı aldığı açıklandı.
Bu şehirlerin, halen devam eden FIFA Konfederasyon Kupası’na ev sahipliği yapan Rio de Janeiro, Minas Gerais, Bahia, Ceara ve başkent Brasilia olduğu belirtildi.
ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
Bu açıklama, Sao Paulo’da güvenlik güçleriyle göstericiler arasında yaşanan çatışmaların ardından geldi. Sao Paulo'da toplanan 10 bin kişiyle polis arasında dün Belediye Başkanı Fernando Haddad'ın ofisinin önünde çatışmalar çıktı. Polisler binanın içine sığınırken saldırıyı durdurmak isteyen göstericilerle maskeli bir grup arasındaki çatışmada taşlar atıldı, camlar kırıldı. Olaylarda gazetecilerin saldırıya uğradığı, bir otomobilin ateşe verildiği bildirildi. Şehrin bir başka yerinde de bir polis karakolu yakıldı. Rio de Janeiro ile Minas Gerais de de protestolar düzenlendiği ifade edildi.
Sao Paulo'da bazı mağaza ve dükkanlar gösteriler sırasında yağmalandı. |
BREZİLYA'DAN YAĞMA GÖRÜNTÜLERİ
NEDEN AYAKLANDILAR
Başta ulaşım ücretlerinin artmasıyla başlayan gösterilerin asıl sebebi hayat pahalılığı, yolsuzluk, ekonomik eşitsizlik. Dünyanın altıncı en büyük ekonomisine sahip Brezilya, Türkiye gibi ekonominin yükselen yıldızlarından gösteriliyor. Ancak 2010’daki yüzde 7.5 ekonomik büyüme, geçen yıl yüzde 0.9’a kadar düştü. Sağlık ve eğitimde ciddi sorunlar yaşanırken, 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları için milyarlarca dolarlık harcama yapılması, buna karşılık ülkede devam eden Konferedasyon Kupası’nın biletlerinin yüksek olması, yolsuzluk ve adam kayırmanın yarattığı öfke, halkın sabrını taşırdı.