Avrupa Parlamentosu Gezi Parkı tasarısını kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu Gezi Parkı tasarısını kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Aldıkları kararları tanımıyorum” dediği Avrupa Parlamentosu (AP), bugünkü oturumunda Türkiye'deki Gezi Parkı protestolarına yapılan sert müdahalenin eleştirildiği bir tasarıyı onayladı.

Haberin Devamı

Doğan Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, AP Genel Kurulu'nda Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yapılan oylamada, hükümetin sert şekilde eleştirildiği tasarı kabul edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti belde belediye başkanları toplantısında bugün yaptığı konuşmada "Dün Avrupa Birliği Parlamentosu'nda birileri çıkıp bir şeyler söylemişler. İlgili bakanlarım da gerekli görüşmeleri yaparlar. Avrupa Parlamentosu’nun bizlerle ilgili kararı ben tanımıyorum" demişti.

Haberin Devamı

TWITTER'DAN ERDOĞAN'A CEVAP VERDİLER
Parlamento üyesi Michael Cashman ve AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda'nın Başbakan Erdoğan'ın "AP'nin kararını tanımıyorum" açıklaması üzerine attıkları tweet'ler dikkat çekti. Cashman Erdoğan'ın sözleri için "Kibirin ve uluslararası toplumu tanımamanın ispatı. Avrupa Parlamentosu kendisine destek olsaydı tanırdı" derken Swoboda "Erdoğan, göstericileri tehdit etmeye devam ediyor. Fakat daha fazla şiddet şu an Türkiye'nin en son isteyeceği şey. Çevik kuvvet değil, diyalog #occupygezi" diye tweet attı.

KABUL EDİLEN GEZİ PARKI TASARISI

Doğan Haber Ajansı'nıın haberine göre Avrupa Parlamentosu'nun genel kurulunda oy çokluğu ile kabul edilen tasarının maddeleri şöyle:

- Sosyalistler, Liberaller, Yeşiller, Hristiyan Demokratlar ve Muhafazakarların ortak hazırladığı ve bugün oyçokluğuyla kabul edilen tasarıda şehir ve bölgesel kalkınma planlarında halka danışılması çağrısı yapıldı.

- Ekonomik kalkınmanın sosyal, çevresel, kültürel ve tarihi faktörlerle dengelenmesi ve tüm projelerde çevresel değerlendirme analizlerinin yapılması istendi. - Olaylarda polisin aşırı güç kullanmasından endişe duyulduğu belirtilerek Başbakan Erdoğan'ın birleştirici ve uzlaşmacı yaklaşması gerektiği belirtildi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın olumlu yaklaşımlarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

- Türkiye'ye demokratik kurumlar, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve temel özgürlüklerinin güçlendirilmesi çağrısı yapılırken; polis ve yargı mensuplarının bireysel hak ve özgürlüklerin önceliği, işkence ve kötü muameleyle mücadelede uluslararası standartlar konusunda sürekli eğitime tabi tutulmaları gerektiği belirtildi.

- İfade özgürlüğünün önemine değinilen kararda Türkiye'de basın özgürlüğünün sağlanması gerektiği belirtilirken ve medyanın artan oranda otosansüre yöneldiği vurgulanarak Türk hükümetine yeni bir medya yasası hazırlaması çağrısında bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!