Skandal büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Skandal büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 00:00

ABD, Google ve Facebook’ta kişisel bilgilere ulaşmış.

Haberin Devamı

ABD’de hükümetin telefon arama dökümlerini takip ettiğinin anlaşılmasıyla patlayan skandal büyüyor. Şimdi de hükümetin PRISM programıyla 9 teknoloji şirketinin server’larındaki kişisel bilgilere ulaştığı ortaya çıktı.

ABD’de vatandaşların telefon aramalarına ilişkin kimlik bilgisi ve konuşma içeriği olmadan sadece dökümleri içeren, metadata denilen üst verinin şirketlerce mahkeme kararıyla Amerikan hükümetine verildiğinin anlaşılmasının ardından şimdi de ABD’nin bu bilgileri en az bir ülkeyle daha paylaştığı ortaya çıktı. Ayrıca Obama Yönetimi, Google, Facebook gibi 9 teknoloji şirketinin server’larına girip e-posta ve paylaşılan videolara kadar herkesin kişisel verilerine ulaşmış.



PRISM BOMBASI
Guardian gazetesinin patlattığı metadata skandalının ardından, dün de Washington Post Gazetesi PRISM adı verilen bir programla Amerikan hükümetinin elektronik dinlemelerden sorumlu birimi Ulusal İstihbarat Ajansı’nın (NSA) kişilerin e-postalarına da erişimi olduğunu yazdı. Haber 41 sayfalık, istihbarat analistlerinin eğitimi için hazırlanan çok gizli sunuma dayandırıldı ve PRISM’in doğrudan şirketlere ait server’lardan bilgi çektiği belirtildi.

DOKUZ ŞİRKET
Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple olmak üzere dokuz şirketin program dahilinde olduğu belirtilirken Nisan 2013 tarihli sunumda verilen bilgilere göre PRISM’in bugün Amerikan istihbaratının en etkin aracı olduğu ve her gün Amerikan Başkanı’na verilen günlük brifinglere şimdiye kadar 1477 kez katkı sağladığı yazıldı.

ŞİRKETLER REDDETTİ
Google, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Google kullanıcı bilgilerinin güvenliğine son derece önem verir. Kişisel bilgileri yasalar uyarınca hükümetle paylaşırız. Hükümetin sistemimize bir arka kapı erişimi yoktur” dedi. Aynı şekilde Apple ve Yahoo da iddiaları yalanladı. Ancak PRISM sunumuna göre Amerikan hükümetinin istihbarat konusunda 100 “güvenilir” Amerikan şirketiyle 1970’lerde kurduğu işbirliği geleneğinin bir devamı sayılan çalışmanın Bush döneminde, 2007’de hazırlandığı, uygulama süresinin sonra erdiği Aralık 2012’de de Obama tarafından uzatıldığı belirtildi.

OBAMA SAVUNDU
ABD Başkanı Obama, telefon ve internet kayıtlarının takip edildiği programı savund. Obama, “Hiç kimse telefonlarınızı dinlemiyor. Görüşmelerin içeriğine bakmıyorlar, sadece telefon numaraları ve görüşmelerin süresine bakılıyor. Mahremiyet ile ulusal güvenlik arasında doğru dengeyi kuruyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!