Güncelleme Tarihi:
“Geçen yıl Nobel Barış Ödülü alan AB, bu yıl BMGK kararı olmadan Suriye’ye silah mı gönderecek” sorusu soruluyor. AB ise bölündü.Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının önceki gün Brüksel’de yaptıkları toplantı her anlamda ilginçti. 13 saat süren toplantı, Suriyeli muhaliflere silah ambargosunun kaldırılmasında anlaşmaya varılmadığı bilgisinin kulislerden sızmasıyla sona erdi. Hatta Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, toplantı bitmeden Brüksel’den ayrılıp ABD’li ve Rus mevkidaşlarıyla buluşmak üzere Paris’e geçti.
İNGİLTERE-FRANSA İTTİFAKI
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise uzun maratonun sonunda İngiliz medyasını da şaşırtarak ambargoyu 1 Haziran itibariyle kaldırdıklarını açıkladı. Bir anlaşmaya varılamasa, Suriye rejimine yönelik diğer AB yaptırımlarının süresi de bu tarihte dolacaktı. Karar, AB’nin en büyük askeri güçleri olan İngiltere ve Fransa’nın ısrarıyla çıktı. İngiltere, AB’nin topluca karar vermemesi halinde her üye ülkenin kendi kararını uygulayabileceğini açıklamıştı. Avusturya, İsveç, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti, ambargo kalkarken en azından 1 Ağustos tarihinden önce Suriyeli muhaliflere silah gönderilmeyeceği garantisinin belgeye eklenmesini istedi.
Kimyasalda yeni iddialar
Fransız muhabirlerin önceki gün Şam’ın Jobar semtinde kimyasal silah kullandığını iddia etmesinin ardından Fransız ordusu soruşturma başlattı. Le Monde muhabirlerinin Suriye’den getirdiği örnekler incelenecek. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SUKO) ise Duma, El Uteybe ve El Bihariye’de de rejim güçlerinin kimyasal silah kullandığını, yayılan gazlardan onlarca kişinin boğulduğunu öne sürdü. Bu iddiaları doğrulamayan uluslararası yetkililer, iki tarafın da değişen miktarlarda kimyasal silah kullanmış olabileceğini daha önce açıklamıştı. Şam rejimi ise iddiaları araştıracak uluslararası gözlemcilere giriş izni vermiyor.
Rusya da Esad’a S-300 verecek
Avrupa Birliği’nin kararını alkışlayan muhalifler “Hakikat vakti geldi” yorumunu yaptı. Ancak sorunun iyice askerileşeceği endişeleri var.Bu yönde ilk sinyal de Rusya’dan geldi. Paris’te ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüşen Sergey Lavrov, “AB kararı barış sürecine doğrudan zarar verdi” dedi. Rusya’nın NATO özel temsilcisi Aleksander Gruşko da gelişmiş füze savunma sistemi S-300’leri Suriye’ye göndereceklerini açıklarken “Bu, hiçbir Birleşmiş Milletler kararını ihlal etmemektedir. Asıl AB’nin muhaliflere silah vermesiyle ateşe benzin dökülmüş olur” dedi. Sevkiyata özellikle İsrail karşı.
ÇATIŞMAYA DAHİL OLACAKLAR
Almanya’nın sessiz kaldığı oturumda İngiltere ve Fransa bunu kabul etmese de, hiçbir AB üyesinin derhal silah gönderme niyeti yok. Ancak cumartesi gününden itibaren bir AB ülkesinin Suriyeli muhaliflere silah göndermesi önünde de artık bir engel kalmadı. Kararı savunanlar, ABD ve Rusya’nın liderliğinde Suriye krizine barışçı çözüm bulmak için gelecek ay Cenevre’de yapılacak uluslararası konferans öncesinde Esad rejimine böyle güçlü bir mesaj vermek gerektiğini söylüyor. AB’nin 8 ay önce Nobel Barış ödülü aldığını hatırlatan Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ise “Bir çatışmaya silah sevkiyatlarıyla kasten dahil olma yoluna girmemiz bence yanlış” dedi. Kararın, barış sürecine zarar vereceğini savunanlar da var.