Güncelleme Tarihi:
“S-300 füzeleri Suriye’ye gönderildi mi?” tartışmasının üçüncü gününde net bir açıklama yapan diplomat Gruşko, “Rusya, Suriye ile arasında imzalanmış tüm askeri anlaşmaları yerine getirecek. S-300 füzelerinin de buna dahil olması uluslararası hukuka aykırı değildir ve hiçbir Birleşmiş Milletler kararını ihlal etmemektedir. Bizim bu konuda gizlimiz saklımız yok” dedi.
Rusya’nın Şam rejimine sağlamayı düşündüğü S-300 bataryalarının bu ülkeye karşı dıştan yapılacak herhangi bir askeri müdahaleyi caydırıcı kılma amacı taşıdığını belirten Gruşko, Batı’yı da eleştirdi.
Batılı ülkelerin muhalefete silah vermeye başlamasının felaket olacağını savunan Rus diplomat, “Avrupa Birliği, Suriye silah ambargosundan çıkarak muhalefete silah vermeye başlarsa asıl o zaman ateşe benzin dökülmüş olur” şeklinde konuştu.
"ÇILGIN KAFALILARI ZAPT ETMEK"
Gruşko’nun ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yardımcısı Sergey Ryabkov, “S-300 füzeleri bazı çılgın kafalıları zapt etmek amacı taşıyor” dedi.
Ryabkov, “Biz S-300 füzelerini Suriye krizine uluslararası boyut kazandırarak dış müdahale hevesinde olan bazı çılgın kafalıların hırslarını zapt etmek için oraya gönderiyoruz. S-300 bataryalarını iç ihtilaf silahı olarak değil, dış müdahalelere karşı caydırıcı unsur olarak değerlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Ryabkov’un bu ifadeleriyle Türkiye’yi ima ettiği tahmin ediliyor.
İSRAİL'DEN JET YANIT
Rusya’nın S-300 açıklamasından hemen sonra Tel Aviv’de konuşan İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, “S-300 füzeleri henüz Rusya’dan Suriye’ye gönderilmedi. İleride de gönderilmeyeceğini düşünmek isteriz. Ancak bu silahlar yine de Şam rejimine teslim edilirse bu durumda biz ne yapacağımızı biliriz. Verecek cevabımız hazır” dedi.
Mayıs ayı başında Rusya’ya sürpriz bir ziyaret düzenleyerek Soçi’de Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu füzeleri Suriye’de görmek istemediklerini Rus tarafına iletmişti.