Güncelleme Tarihi:
ABD'nin Massachusetts eyaletinde, 1775'teki Amerikan Devrimi'ndeki ilk savaşların anıldığı Vatanseverlik Günü'nde düzenlenen Uluslararası Boston Maratonu, bu yıl kana bulandı. Yaklaşık 20 bin maratoncunun katıldığı yarışın başlamasından dört saat sonra finiş çizgisi yakınlarında iki patlama meydana geldi.
Yetkililer patlamaların kaynağının çevreye yerleştirilmiş patlayıcı düzenekler olduğunu belirtti.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, bombalı saldırıları, "korkunç bir terör eylemi" olarak niteledi.
Kongre'de savunma bütçesiyle ilgili bir oturuma katılan Hagel, olayın hemen ardından başlatılan soruşturmanın, saldırganların yabancı mı yoksa ABD vatandaşı mı olduğunu ortaya çıkaracağına işaret etti.
Hükümet yetkililerinin, Boston kentinde koşulan tarihi maraton sırasında düzenlenen bombalı saldırının arkasında kimin olduğunu hala bilmediğini belirten Hagel, saldırganların yakalanıp adalet karşısına çıkarılacağına söz verdi.
Patlayıcıların kullanıldığı bu tür saldırıların genellikle terör eylemi olarak kabul edildiğine dikkati çeken Hagel, sözlerine şöyle devam etti:
"Başkan Barack Obama'nın da dün belirttiği gibi saldırıyı kimin, ne amaçla düzenlediğini henüz bilmiyoruz. Olayın hemen ardından başlatılan soruşturma, saldırının dışarıdan ya da içeriden bir terör örgütü tarafından düzenlenip düzenlenmediğini ortaya çıkaracak."
BOSTON MARATONU'NDA PATLAMA / FOTO GALERÄ°
ŞÜPHELİ MUAMMASI
CNN, saldırıyla ilgili olarak güvenlik görevlilerinin çevredeki binaların güvenlik kameralarının kayıtlarını incelemekte olduğunu ve şimdilik "esmer ya da koyu tenli, sırt çantalı, aksanlı İngilizce konuşan, muhtemelen yabancı" bir kişinin arandığını bildirdi. Bu kişinin patlamaların ardından kontrol altındaki bölgeye girmeye çalıştığı belirtildi.
Boston'ın önde gelen gazetelerinden Boston Globe ise bir kişinin bölgedeki hastanelerden birinde sorgulandığını aktardı. CNN de bu kişinin bir Suudi Arabistan vatandaşı olduğunu bildirdi. Ancak daha sonraki açıklamalarda, söz konusu kişinin zanlı sıfatıyla sorgulanmadığı belirtildi.
Boston Emniyet Müdürü Ed Davis da saldırının ardından yaptığı açıklamada gözaltında kimse olmadığını bildirmiÅŸti. Los Angeles Times'a konuÅŸan FBI kaynakları da gözaltı durumunun söz konusu olmadığını, saldırıyı üstlenen bir kiÅŸi ya da grup bulunmadığını belirtti.Â
Tam anlamıyla felaketti |
Patlamalar sırasında bitiş çizgisine yakın bir yerde olan Marilyn Miller ise olay anını şöyle anlattı: Hiçbir şey göremiyorduk. Çığlıklar, bağrışmalar kulağımda çınlıyordu. Ardından bulunduğumuz alanın yaklaşık 50 metre uzağında ikinci patlama meydana geldi. Etrafımız yaralı insanlar ile doldu bir anda. Herkes paniğe kapılmış bir şekilde, ne yapacağını şaşırmış, bilinçsizce sağ sola koşuyordu. Kelimenin tam anlamı ile felaketti." |
Detayı için tıklayınız |
Aynı kaynaklar saldırılarda kullanılan bombaların da gelişmiş cihazlar olmadığını ifade etti.
BAZILARININ DURUMU KRÄ°TÄ°K
Ölenlerden birinin sekiz yaşındaki Martin Richard isimli erkek çocuğu olduğu, yaralıların 17'sinin de durumunun kritik olduğu ifade edildi. Yaralıların bazılarının uzuvlarını kaybettikleri de gelen haberler arasında.
Patlamaların ardından çok sayıda kişinin kendini yere attığı, bazılarının kol ve bacaklarından ağır yaralandığı görüldü. Maraton için görevlendiren sağlık görevlileri kısa sürede yaralılara, maraton için kurulan sağlık çadırlarına götürüp müdahale ederken, yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı.
ÜÇÜNCÜ PATLAMA KÜTÜPHANEDE / HABER
PATLAMA ANI KAMERADA /Â WEB TV
Ä°KÄ°Â BOMBA ETKÄ°SÄ°Z HALE GETÄ°RÄ°LDÄ°
Kanlı patlamalar sonrası AP'ye konuşan bir istihbarat yetkilisi maraton alanında iki patlayıcı düzeneği daha bulunduğunu ve imha edildiğini söyledi.
Boston Logan Havalimanı uçuşlara kapatılırken, şehrin çevresinde uçuşa kapalı bölge ilan edildi. ABD Hava Kuvvetleri de Boston'ın güvenliğini sağlamak için çalışıyor.
Uzaktan kumandalı patlayıcıları önlemek amacıyla Boston'da cep telefonları da kesildi.
Bunun yanı sıra olayın maraton sırasında yaşanması nedeniyle birçok kişinin yanında telefonunun olmadığı, insanların sevdiklerini Google Person Finder kullanarak bulmaya çalıştıkları ifade edildi.
NBC, üç farklı kaynağa dayandırarak, patlamaların "IED" yani yol kenarı patlayıcı düzenek tipindeki bombalara benzediğini duyurdu. IED'ler ağırlıklı olarak Irak ve Afganistan'da kullanılan ve ABD askerlerinin çok sayıda kayıp vermesine neden olan bir patlayıcı düzeneği tipi.
Â
Â