Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Daily News’e konuşan bir yetkili, “Sınır dışı haberini kesinlikle yalanlıyoruz. Zaten her gün 500-600 kişi gönüllü geri dönüş sistemiyle Suriye’ye dönüyor. Bizim tanıdığımız geçici koruma statüsü kapsamında hiçbir Suriyeli rızası olmadan geri gönderilemez. Bizim bunun aleyhinde, buna aykırı hareket etmemiz mümkün değil. Bu gönüllü geri dönüş her zaman olan olay” dedi.
Yetkili Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkilileriyle birlikte geri dönmek isteyen Suriyelilere sınır kapısına kadar eşlik edildiğini söyledi.
Dün yaşanan olaylardan sonra bugün yaklaşık 100 kişinin geri döndüğünü söyleyen yetkili Reuters’ın haberinde yer alan kaynağın, “Video görüntüleri izleniyor gerekirse daha çok kişi sınır dışı edilecek” iddiasına cevap olarak da, herhangi bir suç işlenmesi halinde Suriye vatandaşlarının Türkiye’de mahkeme karşısına çıkarıldığını ifade etti.
"GÜVENLİK KAYGISIYLA DÖNDÜLER"
Gazeteye konuşan diplomatik kaynaklar dün yaşanan gerginliğin, iki sığınmacı grubu arasındaki bir “Esad yanlısı olma” tartışması olduğunu, Esad’ı desteklemekle suçlanan grubun güvenlik korkusundan Suriye’ye geri döndüğünü söyledi.
Bir kaynak, “Bu kampta dün bazı gerginlikler yaşanmış ve akabinde iki Suriyeli grup arasında arbede yaşanmış. Bir grup diğer grubun provokatörlük yaptığını söyleyerek, bu kişileri Esad yanlısı olmakla suçlamış. Esad yanlısı olmakla itham edilen grup, karşı tarafın kendileri için güvenlik sorunu yaratabileceği düşüncesiyle gönüllü geri dönüşteymiş. Resmi boyutuna bakıldığında, bizim misafir olarak kabul ettiğimiz kişileri ‘sınır dışı’ etmemiz söz konusu olamaz. Ancak gönüllü geri dönüş söz konusudur” dedi.