Güncelleme Tarihi:
Diplomatik kaynaklar, Suriye’de iç karışıklığın başladığı Mart 2011’de bunun mümkün olabileceğini, ancak aradan geçen 21 ay sonrasında muhaliflerin arazideki kazanımlarından sonra bunun imkansız hale geldiğini söylediler. Bir yetkili, “Bu kadar kazanımdan sonra muhalifleri Esad’lı veya BAAS’lı bir geçişe ikna etmek çok zor” dedi.
ABD-RUSYA ORTAK TEKLİFİ
Brahimi, önceki gün görüştüğü Esad’a, ABD ve Rusya’nın ortak hazırladığı iki seçenekli teklif götürmüştü. İlk seçenek, Esad’ın başkanlığında muhalifler ile BAAS yönetiminden eli kana bulaşmamış kesimin ortaklaşa kuracağı bir yönetim ile bu yönetimin ülkeyi demokratik seçimlere götürmesini ve seçimlerde Esad’ın aday olamaması şartını içeriyor. İkinci seçeneğe göre ise Esad ülkeden ayrılacak, ülkeyi seçimlere götürecek geçici yönetimi muhalifler ile eli kana bulaşmamış BAAS’çılar kuracak. Esad’ın bu tekliflere nasıl yanıt verdiği tam olarak bilinmiyor. Türk kaynaklar kendilerine ulaşan ilk bilgilerin “Esad’ın kendi ülkemde ölmeye razıyım” anlayışından vazgeçmediği yönünde olduğunu söylediler.
VENEZÜELLA İLE GÖRÜŞÜLDÜ
Bu arada 3-4 ay önce Esad’ın Venezüella’ya gidebileceği yönünde iddiaların artması üzerine Türkiye’nin o dönemde Caracas Büyükelçisi Muhsin Tuğrul Kılıçaslan aracılığıyla bu iddiaların doğru olup olmadığına dair Venezüellalı makamlar nezdinde girişimde bulunduğu, ancak olumlu veya olumsuz bir yanıt alamadığı bildirildi. Bir Dışişleri yetkilisi, “Geçmişte bilgi sahibi olabilmek için nabız yokladık. Ancak şu an için yeni bir şey söz konusu değil” dedi.
SUKO’DAN HÜKÜMET HAZIRLIĞI
Kasım başında Katar’da oluşturulan ve muhalifleri tek çatı altında toplamayı hedefleyen Suriye Ulusal Koalisyonu’nun (SUKO), sürgünde Suriye hükümeti kurmaya hazırlandığı bildirildi. SUKO’yu başta ABD ve AB’nin Suriye’nin meşru temsilcisi olarak tanınmasının ardından koalisyonu oluşturan muhaliflerin kendi aralarında bir kabine kurmak için görüşmeler yaptıkları öğrenildi. Sürgünde Suriye hükümetinin Şubat ayında kurulabileceği belirtiliyor.