Kapattı

Güncelleme Tarihi:

Kapattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 00:00

Bakü yönetimi, Rus boru hatlarına alternatif olacak Trans-Hazar doğalgaz boruhattı projesini engelleyen ve Karabağ konusunda Ermenistan’a destek veren Rusya’nın, Azerbaycan’ın Gebele bölgesindeki radar üssünü kapattı. Bakü, üs için 1991’den beri yılda 7 milyon dolar ödeyen Ruslardan yılda 300 milyon dolar talep etmişti. Şalteri indirilen radardaki Rus personel çekilmeye başladı.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN’da 1991’den Rusya tarafından işletilen Gebele’deki radar istasyonu için yürütülen görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Radarı kiralamak için 20 yıldır Azerbaycan’a yılda 7 milyon dolar ödeyen Rusya, sözleşmenin bitimine bir yıl kala Bakü’nün artık 300 milyon dolar kira talep etmesiyle şoke oldu. Fiyatta anlaşılamayınca Rusya dün radarın şalterini kapattı ve personelini çekmeye başladı.

MOSKOVA’YA MESAJ

Bakü yönetimi, Rus boru hatlarına alternatif olacak Trans-Hazar doğalgaz boruhattı projesini engelleyen ve Karabağ konusunda Ermenistan’a destek veren Moskova’dan giderek uzaklaşmıştı. Son 5 yıldır milli savunma alanında Rusya yerine İsrail ile işbirliği yapmaya başlayan Azerbaycan, radar kararıyla Moskova’ya bir mesaj daha göndermiş oldu. “Ufuk ötesi” bu radar, tüm Ortadoğu bölgesi, Afrika kıtasının yarısını, Pakistan, Hindistan ve hatta Çin’in büyük bölümünü tarayabiliyordu.

Haberin Devamı

YA ABD GİRERSE

Rus uzmanlar, Rusya’nın Krasnodar bölgesinde bulunan bir diğer ufuk ötesi radar olan ‘Armavir’i faaliyete geçirdiğini belirterek “Askeri açıdan şu anda büyük bir kayıp yok. Gebele’nin kaybedilmesi sadece buranın ileride Türkiye veya ABD gibi başka bir ülke tarafından kiralanarak işletilmeye başlanması durumunda olumsuz etki yaratır” dediler.

İRAN’LA DA FESH

Azerbaycan Milli Meclisi, Bakü ve İran arasında uzun süredir yürürlükte olan “Sınır bölgelerinde yaşayan insanların kolaylaştırılmış usulle sınırı geçmesi” anlaşmasını da feshetti. Meclisten yapılan açıklamada, kararın siyasi olmadığı, Azerbaycan’ın tüm komşu ülkelerle tek tip sınır uygulamasına geçmek istediği belirtildi. Feshedilen anlaşmaya göre, her iki ülkenin sınıra 45 kilometrelik mesafedeki bölgedeki yaşayan vatandaşları, pasaport olmaksızın, kimlik belgeleri ve sınır bölgesinde yaşadıklarını tasdik eden özel belge ile karşılıklı olarak sınırdan giriş-çıkış yapabiliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!