Abbas'ın ilk ziyareti Türkiye'ye

Güncelleme Tarihi:

Abbasın ilk ziyareti Türkiyeye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 17:07

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın gelecek pazartesi günü Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abbas'ın Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin, Filistin'in BM'de “üye olmayan gözlemci devlet statüsü” kazanmasının ardından gerçekleştireceği ilk ziyaret olduğunu belirtti.

Abbas'ın ziyaret esnasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile temaslarda bulunacağını kaydeden Maruf, ziyaretin amacının Filistin davasına arka çıkan Türk hükümetine teşekkür etmek olduğunu söyledi.

Maruf, Abbas'ın Türk yetkililerle, Fetih ile Hamas arasında milli mutabakat hükümeti kurulması çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunacağını kaydetti.

YENİ STATÜ NE GETİRİYOR
Filistin'in BM'de “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü alması geçen yıl Güvenlik Konseyi'nde reddedilen tam üyelik statüsünün yerini tutmasa da önemli bir adım olarak kabul ediliyor. BM teşkilatlanmasında, üye olmayan gözlemci devletlerin 'egemenliği' tanındığından, Filistin için bu sıfat büyük önem taşıyor. “Gözlemci devlet” statüsü, Filistin'in artık BM'de bir devlet olarak kabul edilmesi anlamına gelecek.

Haberin Devamı

İsviçre'nin 1946'da BM Genel Sekreteri tarafından “daimi gözlemci” statüsüne kabul edilmesiyle başlayan uygulama çerçevesinde, yıllar içerisinde Avusturya, Finlandiya, İtalya ve Japonya gibi pek çok “gözlemci”, BM'nin “üyesi” haline geldi. Örneğin İsviçre, yaklaşık 50 yıl “gözlemci devlet” olarak anıldıktan sonra 2002'de BM'nin üyesi oldu.

Filistin bu yeni statü ile BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanacak. Bunlardan biri de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM). İsrail, Filistin'in yeni statüyü almasının ardından UCM'ye gitmesinden endişe ediyor.

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur açıklamalarında, yeni statüyle BM nezdinde zımni olarak tanınmış olacaklarına vurgu yapmıştı. Yeni statünün kabulünün ardından İsrail'le başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarına sahip Filistin Devleti olarak barış görüşmelerine hazır olacaklarını belirten Mansur, UCM'ye hemen başvurmayı düşünmediklerini ancak İsrail'in saldırılarının devam etmesi durumunda bu adımı atmak zorunda kalabileceklerine işaret etmişti.

Haberin Devamı

Statüsünün yükseltilmesiyle Filistin, Vatikan'ın BM'deki statüsü ile benzer bir konuma ulaşmış oldu. Filistin de Vatikan gibi, BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına “gözlemci devlet” olarak katılma hakkını elde etti ve BM Genel Merkezi'nde daimi gözlemci misyonu bulunan “üye olmayan gözlemci devlet” olarak anılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!