Davutoğlu üç ülkeye özel olarak teşekkür etti

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu üç ülkeye özel olarak teşekkür etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 15:27

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO Karargahı’ndaki temasları sırasında bir grup Türk basın mensubuna, Türkiye’nin Patriot hava savunma sistemi talebine İttifak’ın onay vermesini ve son günlerde yaşanan diğer gelişmeleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen’in Hürriyet’in bir sorusu üzerine yaptığı açıklamada Türkiye’ye gönderilecek sistemin savaş uçaklarını değil, sadece füzeleri vurabilecek şekilde ayarlandığını neden vurguladığının sorulması üzerine Davutoğlu şunları söyledi:

SAVAŞTA DEĞİLİZ, İHTİYATİ TEDBİR

“Türkiye’nin uçak tehdidine yönelik konvansiyonel gücü zaten mevcut. Risk analizinde tespit edilen füzedir. Patriotlar doğası gereği savunma amaçlıdır. Biz de NATO’ya müracatımızda bu talebin savunma amaçlı olduğunu söyledik. Şu anda Suriye ile savaş durumunda değiliz. Bunlar ihtiyati tedbirdir. Ümit ederiz Suriye’deki gelişmeler Türkiye’yi ve NATO’yu tehdit edecek duruma gelmez ve ümit ederiz Patriotlar tedbir olarak kalır. Biz devlet olma sorumluluğunun gereğini yaptık. Konuyu bilenler, bunun zaten balistik füze tehdidine karşı bir tedbir olduğunu da bilirler. Başka izahata gerek yok.”

Haberin Devamı

VERİLEN SAYILAR SPEKÜLASYON

“Batarya sayısı konusunda basında çıkanları da ‘ilgiyle’ takip ediyorum. Şu anda bir ilke kararı alındı. Sayı ve lokasyon gibi detaylar teknik askeri konulardır. Önemli olan Türkiye’nin ihtiyacı ile NATO’nun kapasitesinin optimum düzeyde buluşmasıdır. Türkiye talep ediyor, NATO bunu karşılamıyor diye bir şey söz konusu değil. Suriye füzeleri konusunda verilen ‘binlerce’ gibi rakamlar da spekülatif.”

NE ZAMAN VE NEREYE GELECEK

“Uçağımızın düşürülmesi ve Akçakale olaylarının ardından NATO’yu iki kez bilgilendirmiştik. NATO da ihtimaliyet planları yaptı. Alandaki gelişmelerin öngörülemez olması nedeniyle Patriot kararı neticeye bağlanmış oldu. Şimdi hızla siyasi süreç tamamlanacak, bu konuda vaatte bulundular. Alanda askeri hazırlıklar yapılacak. (Patriotların sevkiyat ve kurulumunun) çok uzun süreceği kanaatinde değilim.”

ÜÇ ÜLKEYE ÖZEL TEŞEKKÜR

“NATO Dışişleri Bakanları önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Her şeyden önce Suriye gündemdeydi. Dün yemekte ve konseyde geniş çaplı istişare yaptık. Patriot kararı alındı. Başta Genel Sekreter olmak üzere, tüm ülkelere, özellikle ABD, Almanya ve Hollanda’ya teşekkür etmek istiyorum. Bu ülkeler (Patriot bataryalarının sevkiyatı için) kendi ulusal prosedürlerini en kısa zamanda tamamlama sözü verdiler.”

Haberin Devamı

“Konsey’de tüm müttefikler Türkiye’nin savunmasına tam destek verdi. ABD ve Hollanda dışişleri bakanlarıyla görüştüm. Suriye’nin yanı sıra Gazze, Irak, Filistin gibi bütün bölgesel konuları ele aldık. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westervelle ile de Brüksel’den ayrılmadan önce görüşeceğim."

RUSYA İKNA EDİLDİ Mİ

New York Times gazetesinde bugün çıkan ve Rusya’nın, İstanbul’daki görüşmelerde Türkiye tarafından, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a görevi bıraktırmaya ikna ettiği iddiasını da değerlendiren Davutoğlu şunları söyledi:

“Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeler verimli geçti. Türkiye ile Rusya arasında bir kriz olduğunu iddia edenlere verilecek en iyi cevap, dün Başbakanımız ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın toplantısında söyledikleri ve verdikleri samimi görüntüdür. 'Rusya tarafında Suriye konusunda bir yumuşama mı var' konusuna gelince… Rusya ile görüşmelerimiz sürecek. Soğuk Savaş mantığını kabul etmek mümkün değildir. Ne Türkiye ne de Rusya kendi halkına zulmeden bir rejimi desteklemeli.”

Haberin Devamı

UÇAK KRİZİ IRAK’IN İÇ SORUNU

Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın uçağına Irak makamlarının uçuş izni vermemesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Türkiye uçuştan önce gerekli diplomatik izinleri Irak makamlarından almıştır. Tüm diplomatik teamüllere uyduk. Verilen izne rağmen son anda şu veya bu gerekçeyle problem çıkarılması, Türkiye ve Irak arasındaki bir sorundan çok, Irak içinde bir koordinasyon eksikliğinin işareti. Bu iç sorunlarının değerlendirmesini yapmalılar. Umut ederiz Irak’ta son dönemde derinleşen kriz çözülür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!