Güncelleme Tarihi:
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO), bugün ve yarın Brüksel’de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye’nin Suriye tehdidine karşı 21 Kasım’da İttifak’tan talep ettiği Patriot hava savunma sistemi konusunda onay vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Bataryaları göndermesi beklenen Hollanda ve Almanya’da parlamentoların hafta sonuna kadar kararı onaylayacağı ve sevkiyatın hızla tamamlanacağı tahmin ediliyor.
Toplantıyı kritik kılan bir diğer olay, aynı anda NATO-Rusya Konseyi’nin de yapılacak olması. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Patriot itirazını” burada tekrar dile getirmesi bekleniyor.
NATO askeri heyeti, Türkiye’de bataryaların konuşlanması için en uygun yerleri geçen hafta inceledi ve raporunu hazırladı. İç savaşın 21 aydır sürdüğü Suriye’den rejimin kimyasal başlıklı SCUD füzelerin kullanmaya hazırlandığı yönünde iddialar gelmesi endişeleri büyüttü.
VERİLENLER YETMEYECEK
Sadece medyaya yansıyan sayıdaki Patriot sisteminin Türkiye’ye gönderilmesi halinde de Suriye’nin füze tehdidi sürecek. Bu ay ortasından itibaren Patriotlar kurulduktan sonra bile, Türkiye’deki 28 ilde 17.2 milyon vatandaş Suriye’nin kimyasal başlık takılabilen SCUD füzelerinin menzilinde kalacak.
NATO Karargahı’nda dış haberler ve savunma editörleri için dün düzenlenen bir programda konuşma yapan Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen’e İttifak’ın bu konuda yeterli dayanışmayı gösterip göstermediğini sorduk. Bugünkü kritik toplantıya başkanlık edecek Rasmussen, Hürriyet’in üç sorusuna sırasıyla şu yanıtları verdi:
TÜRKİYE’YE KAÇ PATRIOT BATARYASI GELECEK
“Türkiye’nin mektubunda bir sayı yoktu. Kaç batarya gideceği ve ne zaman Türkiye'ye kurulacakları askeri değerlendirmeye ve müttefik ülkelerin yapacağı katkıya bağlı. Patriotlar’ın haftalar içinde Türkiye’de olmasını bekliyorum.”
MÜTTEFİKLER NEDEN GÖNÜLSÜZ YARDIM EDİYOR
“Türk halkını temin ederim ki, Türk nüfusunu ve toprağını savunmak için her şeyi yaparız. Patriotlar’ı caydırıcı unsur olarak görüyoruz. Muhtemel saldırganlar artık iki kez düşünmek zorunda. Bu kararın, NATO’nun güneydoğu sınırında tansiyonu düşüreceğini düşünüyoruz.”
NEDEN UÇAK VURMAYA İZİN YOK
Patriot’un en son model PAC-3 tipi bataryaları 80 km’de füzeye kilitlenip 20 km menzil içinde onu imha edebiliyor. Düşman uçakları avlama menzili ise 160 km. Ancak Türkiye’ye verilecek Patriotlar’da “uçak vurma” özelliğinin devre dışı bırakılacağı yönünde bir iddia NATO’dan sızmıştı. Bunu sorduğumuzda Rasmussen şöyle yanıt verdi: “Tek söyleyeceğim şudur: Göndereceğimiz sistem, sadece füzeleri vurabilecek şekilde tasarlandı.”
İRAN TARTIŞILMADI AMA…
Rasmussen dar katılımlı toplantıda yabancı bir gazetecinin sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“İran konusu tartışılmadı ama elbette bu sistem Türkiye’yi herhangi bir ülkeden gelecek füze her saldırısında koruyacaktır. Bu kararda, Suriye’nin kimyasal füzelerinin Türkiye’ye karşı teşkil ettiği potansiyel tehdit de etkili oldu. Ama kimyasal başlık takılı olmasa bile bir füze saldırısı Türkiye üstünde yıkıcı (devastating) bir etki yapabilir. Rusya’ya bunun savunma amaçlı olduğunu, uçuşa yasak bölge oluşturulamayacağını anlatacağız. Biz NATO olarak Suriye'de siyasi çözüm gerektiği konusundaki pozisyonumuzu koruyoruz.