Güncelleme Tarihi:
Obama, üç günlük Güneydoğu Asya gezisinin ilk durağı olan Tayland’da Başbakan Yingluck Shinawatra ve dünyanın en uzun süre tahtta oturan kralı Bhumibol ile görüşecek.
Obama yarın, son dönemde yaptığı demokratik açılımlarla basında daha sık yer tutmaya başlayan, Güneydoğu Asya’nın kritik ülkesi Myanmar’ı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olacak. Obama’nın burada başkan Thein Sein ve muhalefet lideri Aung San Suu Kyi ile görüşmesi bekleniyor.
Obama’nın Kamboçya ziyareti ayrı bir önem taşıyor. Zira bu Çin’in güvenilir müttefikleri olarak görülüyor. Obama ülkeye ziyareti sırasında Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) toplantısına da katılacak.
Çin başta olmak üzere Asya, hızlı büyüyen dinamik bir bölge. Bu bölge ABD için hem yeni ihracatlar açıdan önemli bir pazar olma potansiyeli taşıyor, hem de ucuz mal üretimi nedeniyle ekonomik alanda bir mücadele alanı olarak karşısında duruyor.
HEM DOST HEM DÜŞMAN
Analistler, Obama’nın bu ziyaretinin Çin’in bölgedeki gücünü dengeleme çabası olarak görüyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Pehlivantürk, ABD’nin Çin’i hem uluslararası sistemin bir parçası haline getirmeye, hem de etkisini sınırlamaya çalıştığını söylüyor.
Pehlivantürk, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Artık ABD ile ilişkilerinde kendisini emin, güçlü hisseden, ona karşı başını dik tutabilen bir Çin var karşımızda. Obama da Asya’da ağırlığını artırarak Çin’e çevreleme politikası güdüyor. Ancak bunu Soğuk Savaş dönemindeki Sovyetler Birliği’ne karşı yürütülen çevreleme politikası gibi algılamamak lazım. ABD bunu anti-Çin politikası gütmeden yapmaya çalışıyor” diyor.
Obama’nın Myanmar ziyareti ise ayrı bir önem taşıyor. Bahadır Pehlivantürk, Obama’nın ziyaretinin iki nedenini şöyle açıklıyor: “Ülkedeki demokratik adımları desteklemek ve askeri cunta döneminde ülkede artan Çin’in etkisini kırmak.”
ARAKAN MÜSLÜMANLARI DA GÜNDEMDE
Anadolu Ajansı Obama'nın, Myanmar ziyaretinde, yetkililerle, inançlarından dolayı ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan Arakan Müslümanlarının durumunu da görüşeceği belirtiliyor.
Bu noktada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon'un açıklaması önem taşıyor. Donilon, Arakan Müslümanlarına yönelik son aylarda artan ayrımcılık ve şiddetten derin kaygı duyduklarını aktarmıştı.
ÜÇ ÖNEMLİ ÜLKE
Tayland: Tayland, ABD’nin bölgedeki en eski müttefiki. Çin ve Japonya’dan sonra ABD’nin 3. en büyük ticaret ortağı. 2006 yılındaki darbe ardından gelen siyasi çalkantılar protestolara yol açtı. 2010 yılındaki olaylarda yüze yakın sivil ve asker öldü. 3 Temmuz 2011 tarihinde yapılan seçimleri devrik başbakan Thaksin Shinawatra yanlısı Pheu Thai partisi kazanmıştır. Devrik lider Thaksin Shinawatra'nın kız kardeşi Yingluck Shinawatra ülkenin ilk kadın başbakanı olmuş ve bir koalisyon hükümeti kurulmuştu.
Myanmar (Burma): 1996-2011 tarihleri arasında askeri cunta yönetimiyle idare edilen Myanmar, Hindistan ve Çin arasında tampon bölge görevi gören, jeopolitik açıdan büyük öneme sahip küçük bir ülke. Myanmar’daki yeni hükümet ve demokrasiye yönelik atılan adımlar, ülkenin uluslararası izolasyonunun sona ermesi ve yaptırımların hafifletilmesinin yolunu açtı. Dünya’da ekonomisi en zayıf ülkelerden biri olan Myanmar petrol, doğalgaz ve maden zengini. Ülke son dönemlerde Türkiye’de Arakan bölgesindeki Müslümanlar ve Budistler arasındaki çatışmalar nedeniyle gündeme gelmişti.
Kamboçya: Kamboçya, 1975-79 arasında iktidara olan ve yaklaşık 1.7 milyon insanın öldürülmesinden sorumlu tutulan radikal komünist Kızıl Kmerler hareketiyle biliniyor. Bugün dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kamboçya, çoğunlukla dış yardımlarla ayakta duruyor.