Güncelleme Tarihi:
CUMHURİYETÇİ Parti’nin etnik gruplara ve Müslümanlara mesafeli geçen Tampa’daki kurultayının ardından, Demokrat Parti Kongresi dün Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinde birçok Türk Amerikalı’nın da katılımıyla başladı. 6748 delegenin bulunduğu kurultayda Türk kökenli bir delege de yer alırken, Obama Kampanyası’nda görev alan Türk Amerikalılar da kongre salonundaydı.
Kurultayın Türk kökenli delegesi, Pensilvanya’da yaşayan Murat Güzel (50). Kongre salonunda konuştuğumuz Güzel, 26 yıl önce Milli Eğitim bursuyla yüksek lisans ve doktora yapmak için geldiği ABD’de sonra kalmaya karar verdiğini, bir süre elektronik mühendisi olarak çalışıp 2000’de kendi işini kurduğunu anlattı. Güzel, bugün sahibi olduğu Natural Food Source, Nimeks gibi gıda firmaları ve içecek markası Smart Juice ile de yaklaşık 35 milyon dolar yıllık ciroya sahip bir işadamı olduğunu söyledi.
HAYATINDA HİÇ OY ATMADI
Güzel, hayatı boyunca ABD’de belediye başkanlığı dahil hiçbir seçimde oy atmamış. Demokrat Parti içinde de ilk defa delege seçilmiş. Güzel, nasıl delege olduğunu, “İşadamı olmam sebebiyle bulunduğum eyalette belediye başkanı, Kongre üyeleri ve senatörlerle yakın ilişkim vardı. Bir gün telefon ettiler. Partinin kontenjanından delege olmamı istediler. Delege olmamı isteyen Senatör Bob Casey oldu” diye anlattı. Demokrat Parti’den siyasete atılmasını ise şöyle açıkladı: ” Ben takım tutar gibi politik parti tutan biri değilim. Bugün Demokratların daha kapsayıcı, Cumhuriyetçilerin ise özgürlükler konusunda daha tutucu olduğunu, herkese kucak açmadığını düşünüyorum. Ama eğer değişirlerse, ileride onları da destekleyebilirim.”
GÜZELLİKLERİ TAVSİYE ETMEK
“2008’de Cumhuriyetçiler başkanlığı kazanmış olsaydı, bugün ABD bağnaz, statükocu ve bencil bir devlet olurdu” diyen Güzel , Türkiye’yi yakından takip ettiğini ve düzenli olarak Türk gazetelerini okuduğunu söylerken, yaşadığı bölgedeki Türk Amerikalılarla yakın olduğunu ancak herhangi bir grupla organik bağı olmadığını vurguladı. Güzel, Fethullah Gülen’in yaşadığı bölgeden delege seçilmesinin ise Gülen Cemaati ile ilgisinin olmadığını belirtti. Demokrat Partili delege, “Onlar benden sonra geldiler. Ama hiçbir konuda bağnaz olamayız. Hizmet’in pozitif yönleri de var, olmayan yönleri de var. Bizim için önemli olan, herkese güzellikleri tavsiye etmek” dedi.
OBAMA’NIN KASALARI
Kurultayda, Obama Kampanyası’nın ulusal finans komitesi üyelerinden Türk kökenli Burak Yeneroğlu (37) ve Edip Pektaş (32) da hazır bulundu. Mermer ticareti ile uğraşan Yeneroğlu, Obama için bağış kampanyaları düzenleyen komitenin üyeliğini 2009’dan beri yürüttüğünü belirterek, Türk Amerikalıların Obama’ya destek vermesi için çalıştıklarını anlattı. 12 yıldır ABD’de yaşayan Yeneroğlu, “Demokrat Parti’yi gerçekten Demokrat olduğu için destekliyorum. Cumhuriyetçiler bizi dinlemiyor bile” dedi. Bir finans şirketinde çalışan Pektaş da 15 yıldır ABD’de yaşadığını ve bu seçimde ilk defa oy atacağını söyledi. Pektaş, “Bizim örgütlenmemiz Cumhuriyetçilere göre daha çok tabana yayılıyor. Sonuç başa baş olsa da biz kazanacağız” diye konuştu. Yeneroğlu ve Pektaş, Türk Amerikalıların verdikleri bireysel destekler dışında şimdiye kadar ikisi New York birisi Washington’da toplam 200 Türk Amerikalı’nın katıldığı üç bağış organizasyonu yaptıkları söyledi. Bağış organizasyonlarında bağış miktarları 500 ila 35 bin dolar arasında değişiyor.
SİTE KURDULAR
Obama’ya destek olan Türk Amerikalılar, “turks4obama.com” adlı bir internet sitesi kurarak Charlotte’da Türk Amerikalıların katıldığı basına kapalı bir yemek de düzenlediler. Yemeğe, Demokrat Parti’nin üst düzey üyeleri de katıldı.
Müslüman delege rekoru
Demokrat Parti Kurultayı, Müslüman delege katılımı açısından da rekor kırdı. 2004’te 25, 2008’de 43 olan Müslüman delegelerin sayısı, bu kez 100’ü aştı. Cumhuriyetçilerin kurultayında ise toplantıların açılış ve kapanış dualarını yapan din adamları arasında haham, rahip, Sih din adamı ve Mormon olmasına rağmen tek bir Müslüman din adamı yoktu. Kurultay Sözcücü James Davis, Hürriyet’in kongrede neden Müslüman din adamı olmadığı sorusuna yanıt vermedi.