Güncelleme Tarihi:
Suudi Sanayi Mülkleri Dairesi’nin (Modon) girişimiyle başlatılan proje şu an planlama aşamasında. İnşaatların ise önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor.
Bu doğrultuda ülkenin doğusunda bulunan Hafuf şehrine 500 milyon riyallik (133 milyon dolar) yatırım yapılacağı, tekstil, kimya ve gıda işleme sektörlerinde 5 bin kişilik istihdam yaratılacağı öngörülüyor.
Söz konusu şirketlerin kadınları tarafından idare edilmesi ve çalışanlarının da kadınlar olması planlanıyor.
Şeriat kurallarının Suudi Arabistan’da uygulanan hali kadınların evdeki sorumluluklarını ihmal edebilecekleri ihtimali gerekçesiyle çalışmasına izin vermiyor. Ancak bazı verilere göre, Suudi kadınlarının yüzde 15’i işgücüne katılıyor.
Modon planı hükümetin kadınların ülkenin gelişiminde daha önemli rol oynamasını istediğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor.
El İktisadiye gazetesine konuşan Modon Yardımcı Direktörü Salih el Raşid, “Eminim kadınlar birçok açıdan verimliliklerini ortaya koyabilir ve kendi ilgi alanları, doğaları ve yeteneklerine en uygun sektörleri belirleyebilir” dedi.
Suudi Arabistan’da Hafuf dışında da kadınlara özel şehir planları olduğunu belirten el Raşid, “Şehrin çeşitli noktalarında sadece kadınların çalışacağı endüstri bölgeleri oluşturacağız” dedi.
Suudi Arabistan, kadınların toplumdaki yeri dolayısıyla sık sık tartışma konusu oluyor. Örneğin ülkede hala kadınların araç kullanması yasak. Bununla birlikte bazı değişimler de yaşanıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl Eylül’de Kral Abdullah kadınların oy kullanabileceğini, 2015 yerel seçimlerinde yarışabileceğini ve Şura Meclisi’ne seçilebileceğini açıkladı.
Suudi kadınları ayrıca bu yıl ilk kez Olimpiyatlar’da ülkelerini temsil etme şansı buldu.