Güncelleme Tarihi:
Myanmar'a gitmeden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilere açıklamada bulunan Davutoğlu, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin tarihi bir geçmişe dayandığını, ancak son dönemde bazı İranlı yetkililerin yaptığı açıklamaların sadece İran'ın diğer ülkelerle ilişkilerine değil, uluslararası alanda yönettiği diplomatik ilişkilere de zarar verici açıklamalar olduğunu söyledi.
Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"İran Dışişleri Bakanı Salihi'nin ziyareti sırasında konuyu kendisine çok açık bir şekilde izah ettim. Son dönemde İranlı yetkililerinden gelen açıklamalar az önce de ifade ettiğim gibi kabul edilemez açıklamalardır. Her iki ülke arasında görüş ayrılığı olabilir ama her şeyden önce İranlı yetkililerin açıklama yaparken bu açıklamaları ciddi bir süzgeçten geçirmeleri gerektiğini Salihi'ye açık bir şekilde ifade ettim."
"SURİYE KONUSUNDA TUTUMUMUZ NET"
Suriye konusunda Türkiye'nin tutumunun net olduğunu ifade eden Davutoğlu, "İran ile Suriye konusunda görüş ayrılıkları vardır ama bunun sorumlusu kendi halkına karşı ağır silahlar kullanmayı tercih eden Suriye yönetimidir. Bunun sorumlusunu başka yerde aramaya gerek yok. İran'ın artık bu konuda bölgedeki değişimi de gözeterek ve Suriye'de Ramazan ayında akan Müslüman kanını göz önüne alarak bir tutum takınmasını beklemek, bizim hakkımızdır. Bunu yapmayıp sorumluluğu Türkiye'de ya da başka bir ülkede aramak, hiçbir şekilde yapıcı sonuçlar doğurmaz" dedi.
Bazı İran vatandaşlarının Suriye'de kaçırılmasına değinen Davutoğlu, "Türkiye'nin bu konuda da tutumu ilkeseldir, dünyanın neresinde olursa olsun insani bir durum söz konusuysa Türkiye olarak yardımda bulunuruz, katkıda bulunuruz. Bu durumdaki insanların bir an önce ailelerine kavuşması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayız. Bu konu, İran Dışişleri Bakanı Salihi ile görüşmemizde gündeme geldi ve ne yapabileceğimizi konuştuk. Bu konuyu araştırmaya devam ediyoruz. Türkiye, Libya'da gazetecilerin kurtarılmasına yardımcı olduğu, İran'da bulunan tutuklu gazeteciler için devreye girdiği gibi siyasal sorunlarla insani sorunları ayırt eden bir tutumu her zaman benimsemiştir. Bu, bir değer meselesidir. Siyasal anlamda ne kadar sorun yaşanırsa yaşansın biz orada her türlü yardımı yaparız. Bu konuda çalışmalarımız sürecek" dedi.
İran'da yapılacak uluslararası toplantıya davet edilip edilmediği sorusuna Davutoğlu, şöyle yanıt verdi:
"Davet bize geldi. Uluslararası toplantılarda amaçlar bizim için önem taşır. Bu konuyu değerlendiriyoruz."
"İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
İran Dışişleri Bakanı Salihi ise bazı konulardaki görüş farklılıklarına rağmen İran ve Türkiye'nin ilişkileri daha da geliştirme niyetinde olduklarını söyledi.
Devlet televizyonu IRINN, Salihi'nin, Ankara ziyaretine ilişkin yaptığı açıklama ve değerlendirmelere yer verdi. Ankara ziyaretini "zamanında ve yararlı", ikili ilişkileri de "olumlu ve yapıcı" olarak değerlendiren Salihi, “İki ülke, ilişkilerin daha da derinleştirilmesi amacını taşıyor. Tabi ki görüş ayrılıkları da var, ancak bunların ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi yok” diye konuştu.
Türkiye'nin, bazı İranlı yetkililerin açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı ifade ettiğini belirten Salihi, Türkiye tarafından İran'a karşı olumsuz bir yaklaşıma şahit olmadıklarını söyledi.
İranlı bazı yetkililerden, açıklamalarında farklı açıları da dikkate almaları ricasında bulunan Salihi, Türkiye ile dostluk ve yakınlık ortamına önem verdiklerini kaydetti.
Salihi, ziyaretinde Suriye'de kaçırılan İran vatandaşlarının serbest bırakılmasının yanı sıra bu ülkedeki durumun da ele alındığını bildirdi.
Suriye'de daha önce de kaçırılan İranlıların serbest bırakılmasında Türkiye'nin rolü ve tecrübesine değinen Salihi, Suriye'deki silahlı grupların çok çeşitli olduğunu ve Türkiye'den bunların tamamına ulaşmasının beklenemeyeceğini ifade etti.
"TÜRKİYE'NİN ELİNDEN GELENİ YAPACAĞINA EMİNİZ"
Rehinelerin kurtarılması için çalıştıklarını belirten Salihi, İran vatandaşlarının serbest bırakılmasında Türkiye'nin elinden geleni yapacağından emin olduklarını söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşmesinde Suriye konusunun da ele alındığını anlatan Salihi, doğal sürecinde ve yabancı ülkelerin müdahalesi olmadan, Suriye'deki sorunun çözümü için işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de bulunan Suriyeli bazı muhaliflerin müzakere için İran'a gelmeleri önerisinde bulunduklarını belirten Salihi, “İran İslam Cumhuriyeti, şiddetin bitmesi ve müzakere ortamının oluşmasını istiyor. Bu yüzden taraflar arasındaki görüşmelere evsahipliği yapmaya hazır” dedi.