Güncelleme Tarihi:
Alman parlamentosunda verilen bir soru önergesi nedeniyle hükümet, istihbarat örgütlerinin Suriye raporlarını açıkladı. Raporda El Kaide'nin Suriye'nin her yerinde faaliyet gösterdiği belirtildi.
Raporlarda, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Suriye'de meydana gelen 90 saldırının El Kaide bağlantılı aşırı İslamcı grupların işi olduğuna yer veriliyor.
Alman hükümeti ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı sivil protesto gösterilerini şiddetle bastırmak ve halkını katletmekle suçluyor.
'ULUSAL ÇIKAR' DENİLDİ, OLAYLAR AÇIKLANMADI
Ancak hükümet, bu saldırıların hangileri olduğunu "ulusal çıkarlar" gerekçesiyle açıklamadı.
Mayıs ayı sonunda Suriye'nin Humus kentine bağlı Hula kasabasında 49'u çocuk, 34'ü kadın toplam 108 kişinin yaşamını yitirdiği bir katliam meydana gelmişti.
Bu katliamın ardından Alman hükümeti, Esad'a iktidarı bırakma çağrısı yapan diğer ülkeler gibi, Suriyeli diplomatları ülkeden kovmuştu. Hula katliamının da söz konusu 90 saldırının arasında yer alıp almadığı bilinmiyor.
ALMAN BASINI MUHALİFLERİ SUÇLAMIŞTI
Alman basınının saygın gazetesi Frankfurter Allegmeine Zeitung, söz konusu katliamla ilgili silahlı muhlalifleri suçlamıştı.
Bild gazetesinin deneyimli savaş muhabiri Jurgen Todenhofer de muhaliflerin "katliam pazarlama stratejisi" kapsamında, "sivilleri katledip hükümetin kurbanları gibi sunduğunu" iddia etmişti.
Katliamın yaşandığı Taldo köyüne giden Die Welt gazetesinden Alfred Hackensberger de bölgedeki insanların isyana destek vermedikleri için muhalifler tarafından cezalandırıldıklarını anlattığını aktarmıştı.
HULA EN ÖNEMLİ HALKA
Hula katliamı, Suriye'de yaşanan olayların en önemli dönüm noktalarından birisi. Nitekim bu katliamın ardından Suriye'nin diplomatları birçok ülkeden kovulmuş ve ülkede bir iç savaş olduğu iddia edilmişti.
Hula katliamıyla ilgili olarak Suriye'de taraflar birbirini suçlamıştı. Muhalifler, şehrin saatlerce topçu atışına maruz kaldığını ve ardından kente giren iktidar yanlısı "Şebbiha" milislerinin insanları öldürdüğünü iddia etmişti. BM gözlemcileri de görgü tanığı olduğu ileri sürülen kişilerin, muhaliflerin bu iddialarını doğruladığını açıklamıştı.
Suriye yönetimi ise öldürülenler arasında rejim yanlısı Milletvekili Abdulmuti Meşleb'in yakınlarının da bulunduğunu ve katliamı muhaliflerin işlediğini iddia etmişti. Şam yönetimine göre, silahlı gruplar Hula yakınlarındaki askeri birliğe saldırmış ancak çatışma boyunca birlikler yerinden ayrılmamış ve katliam esnasında kasaba muhaliflerin kontrolünde kalmıştı.
BAŞKA OLAYLAR DA VAR
Suriye'de Hula katliamının yanı sıra başka bazı olayların failleri de tartışma yaratmıştı. 29 Mayıs'ta Deyr Ez Zor'da 13 işçinin otobüsten indirilerek infaz edilmesinin ardından muhalifler Şam yönetimini suçlamıştı. Ancak bu olayı kısa bir süre sonra El Kaide'nin Irak ve Suriye kolu olan El Nusra Cephesi üstlenmişti.
Yine Mayıs ayı başında 55 kişinin öldüğü Şam'daki bombalı saldırıyla ilgili önce rejim suçlanmış ardından bu katliamı aynı örgüt üstlenmişti.