Güncelleme Tarihi:
MURAT BİLHAN - Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi eski Başkanı, emekli büyükelçi:
Ortada koordinatları saptanmış belli operasyonlar var. Neticede bağımsız bir ülkenin topraklarına giriliyor. Bu yüzden konu Güvenlik Konseyi'nin gündemine gelebilir. Ancak geldiği takdirde hiçbir şey olmaz. ABD ve diğer Batılı devletler, hatta Rusya da burada Türkiye karşıtı bir tutuma girmez. Irak bu adımla sadece politik bir mesaj vermek istiyor. Amaç, bu ihlali BM kayıtlarına geçirmek.
Bağdat prensip olarak Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle ilişkilerini yakınlaştırmasından rahatsız.
Türkiye'nin daha önce de Irak hükümetiyle retorik gerginlik yaşadığını ve Suriye konusundaki tutum farklılığını da göz önünde bulundurmak lazım. Irak bu açıklamayla dostane olmayan bir mesaj veriyor. Bu mesajı verirken neye veya kime güvendiği sorusunun cevabını vermek güç. Burada çok bilinmeyenli bir denklem var.
YALIM ERALP - Emekli büyükelçi:
Irak, tamamen Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol almasından ileri gelen rahatsızlığından dolayı bu tutum içine girmiştir. Bir misilleme söz konusu.
Bu konunun, BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine alınmama ihtimali de var. Zira bunun için, barışı ve güvenliği tehdit eden bir olay olması gerekiyor. Bu olayda böyle bir durum yok. Bu ihlaller durup dururken değil, teröristlerin sızması sonucu oluyor.