Güncelleme Tarihi:
Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Irak hükümetinin sözcüsü Ali el Debbağ, Türk savaş uçaklarının defalarca Irak hava sahasını ihlal ettiğini tespit ettiklerini ve bunu kınadıklarını belirtti.
Kabine toplantısının ardından konuşan El Debbağ, "Türkiye'yi hava sahası ve sınır ihlalleri konusunda uyarıyoruz" dedi. Iraklı sözcü, Dışişleri Bakanlığı'na konunun BM Güvenlik Konseyi'ne taşınması için talimat verildiğini sözlerine ekledi.
Irak'ın bağımsızlığını ve vatanı korumanın milli bir görev olduğunu belirten Debbağ, “Irak, bağımsızlığına yönelik bu tür ihlalleri önlemek için gerekli icraatları yapma hakkına sahiptir. Bakanlar Kurulumuz, Dışişleri Bakanlığı'nı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ihlalleri tespit etmesi ve kınama kararı çıkarması için görevlendirdi” ifadesini kullandı.
MURAT YETKİN - Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni |
Irak’ın Türkiye’ye hava sahası uyarısı tam da ‘elektrik kesintisi nedeniyle radarın arızalanması’ gerekçesiyle Irak hava sahasının kapatıldığı ve THY uçaklarının Bağdat Havaalanı’nda kaldığı bir sırada geldi. Tesadüf saymanın biraz zor olduğu bu durum, ilk bakışta PKK kamplarına düzenlenen Türk jet akınlarını akla getiriyor. Bu doğru, ama tek neden bu değil; konu çok daha karmaşık. Ankara ve Bağdat, bir süredir üç nedenden daha karşı karşıyalar: Birincisi, Irak’ın İran’a yakın duran başbakanı Nuri el Maliki’nin yargılanmak üzere geri verilmesini istediği Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi hâlâ Türkiye’de bulunuyor. İkincisi, Türkiye’nin Kandil’deki PKK varlığına karşı destek aradığı Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile petrol ticaretini, Bağdat egemenlik haklarını ihlal sayıyor. Nitekim hava sahası uyarısı Ankara’nın Bağdat’ın petrol uyarısını geri çevirmesinden bir gün sonra geldi. Üçüncü ihtilaf konusu ise Suriye… Şii olan Maliki tıpkı İran gibi Suriye’de Beşar Esad yönetimini destekliyor, bu nedenle de Başbakan Tayyip Erdoğan’a itiraz ediyor. THY ile birlikte alanda uçağı mahsur bırakılan bir diğer ülkenin de Suriye konusunda aktif tutum içindeki Birleşik Arap Emirlikleri olması dikkat çekici. İşin bir boyutu daha var. Irak gibi henüz yapılanmış bir hava kuvvetleri bulunmayan bir ülkenin Suriye ile Türkiye’nin yaşamakta olduğu uçak gerilimi sırasında bu uyarıda bulunması, siyaseten rahatsızlık vermek amacını da gösteriyor. |
Bağdat'ın bu açıklaması, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta, özellikle Kandil Dağı'nda bulunan PKK kamplarına düzenlediği operasyonlara bir tepki olarak değerlendirildi.
TSK, Kandil'e en son 26-30 Haziran tarihlerinde bir operasyon düzenlemişti.
BU SABAH HAVA SAHASI KAPATILDI
Bugün sabah saatlerinde de Irak'ın hava sahasının kapatıldığı ve Türk uçaklarının Erbil'de mahsur kaldığı bildirilmişti. Daha sonra Ankara'yı harekete geçiren bu kararın nedeninin Kuzey Irak’ta radar arızasının uçuş güvenliğini tehdit etmesi olduğu ifade edilmişti.
Sözcü El Debbağ gaçtiğimiz hafta sonu da sert bir açıklama yaparak, ikili ilişkilerin zarar görmesini önlemek için "Türkiye'nin Kuzey Irak'tan yasadışı petrol ticaretine bir son vermesi gerektiğini" belirtmişti.