Güncelleme Tarihi:
Avrupa'nın, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı en büyük trajedi olan Srebrenica soykırımının 17'nci yıldönümünde yine gözyaşı ve hüzün hakim.
Srebrenica'da 11 Temmuz 1995'te katledilen 8 bin 372 kurbandan toplu mezarlarda cesetleri bulunan 520 kişi bugün kılınan cenaze namazıyla toprağa verildi.
Potoçari Anıt Mezarlığı'nda gerçekleştirilen ve Türkiye'nin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'la temsil edildiği anma törenlerine, kurbanların aileleri, yakınları ile Bosna-Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç, Türkiye'den çeşitli partilerden milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganira Paşeyava, ABD'nin Bosna-Hersek Büyükelçisi Patrick Moon, Sırbistan Parlamentosu heyeti, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki sivil toplum örgütü Siyah Giyen Kadınlar Derneği üyeleri ile çok sayıda yerli ve yabancı yetkili katıldı.
SOYKIRIMIN 17. YILDÖNÜMÜNDE YİNE GÖZYAŞI / FOTO GALERİ
Hava sıcaklığının yaklaşık 40 derecenin üzerinde olduğu tören alanında mezarların başında uzun süre bekleyen bazı kurban yakınları, aşırı sıcak nedeniyle fenalık geçirdi.
Törenler kapsamında, ilk olarak Srebrenica soykırımı anıtına ülkeleri temsil eden yetkililer çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
TÜRKİYE'Yİ BOZDAĞ TEMSİL ETTİ
Törene katılan Bozdağ, soykırım anıtına çelenk bıraktıktan sonra kurbanların isimlerinin yer aldığı alanı gezdi ve kazılan mezarları ziyaret etti. Kurban yakınları ile birlikte dua eden Bozdağ, bugün toprağa verilen 520 tabutun bulunduğu alana geçti. Bakan Bozdağ, ailesinin iki mensubunu bugün toprağa veren Aliç ailesi ile bir süre sohbet etti ve kendilerine baş sağlığı diledi.
Bozdağ, yaptığı açıklamada, temmuz ayının Bosna-Hersek için "hüzün ayı" olduğunu ifade ederek, "Bosna'daki kardeşlerimizin acısı acımız, sevinci sevincimiz olmuştur" diye konuştu.
"Bosnalı kardeşlerimizin acısını paylaşmak için Srebrenica'dayız" diyen Bozdağ, şunları söyledi:
"Srebrenica, ırkçılığın, vicdansızlığın, nasıl bir canavara dönüştüğü bir yerdir. Srebrenica büyük bir ibret abidesi, büyük bir öğüt merkezidir. İnsanlık sevgiyle değer bulur, mutlu olur. Kan ve gözyaşından mutluluk inşa eden bir millet olmamıştır. Srebrenica bunu tüm dünyaya haykırıyor. Hem Srebrenica annelerinin hem de dünyada başka annelerin ağlamaması için bir daha Srebrenica gibi olayların yaşanmasına müsaade etmeyeceğiz. Srebrenicaların bir daha yaşanmaması için daha fazla çalışmalıyız."
Bosna-Hersek Reis-ul Uleması (Diyanet İşleri Başkanı) Mustafa Ceriç, 520 kurbanın toplu cenaze namazını kıldırdı. Kılınan namaz ve okunan duaların ardından kurbanların cenazeleri törene katılan yakınları ve vatandaşlar tarafından toprağa verildi.
Törenler kapsamında güvenlik güçleri tarafından çevrede geniş önlemler alındı.
SREBRENICA'DA 17 YIL ÖNCE NE OLDU?
Bosna'daki savaş sırasında BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenica, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.
Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, çeşitli toplu mezarlara gömüldü.
Yapılan çalışmalar sonucu Srebrenitsa ve çevresinde açılan toplu mezarlardan çok sayıda soykırım kurbanının cesetlerine ait kalıntılar bulundu. Hala yaklaşık bin 500 ile 2 bin arasında soykırım kurbanının cesedine ulaşılamadı.
Srebrenica'da yaşananlar, Lahey Adalet Divanı ve Avrupa Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edildi.
Srebrenica başta olmak üzere Bosna'daki çeşitli savaş suçlarından aranan Ratko Mladiç ise geçen yıl Sırbistan'da yakalandı ve Lahey'deki mahkemeye teslim edildi. Mladiç'in yargılanması hala devam ediyor.