Güncelleme Tarihi:
Tunus ve İstanbul'dan sonra üçüncüsü Paris'te yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısına 100'ün üzerinde ülke temsilci gönderdi.
Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edildiği toplantının açılış konuşmasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'deki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğine dikkat çekti.
Hollande, "Bugünkü toplantının tek amacı olmalı. BM Güvenlik Konseyi'nin bu krizde sorumluluğunu almasını sağlamalıyız. Burada olmayanlara sesleniyorum. Bu kriz uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oldu. Esad gitmeli, bu herkesin çıkarına. Birlikte çalışmak hepimizin yararına. Bir geçiş hükümeti kurulmalı" dedi.
Hollande toplantıdan beklenen sonuçları da beş maddede topladı: Suriye'de işlenen suçları işleyenlerin uluslararası adalet önüne çıkarılması, ekonomik ve mali yaptırımların uygulanması, Suriyeli demokratik muhaliflerin desteklenmesi, insani yardım, Suriye'nin yeniden yapılandırılması için politik çözüm arayışlarının hızlandırılması.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise Rusya ve Çin’in Suriye’ye verdiği desteğin bir bedeli olması gerektiğini söyledi.
Clinton, "Sizinle açık konuşuyorum. Rusya ve Çin, Esad rejiminin arkasında durdukları için hiçbir bedel ödemediklerine inanıyorlar. Bunu değiştirmenin tek yolu, burada temsil edilen tüm ülkelerin doğrudan ve acilen harekete geçerek, Rusya ve Çin'in bir bedel ödemesini sağlamasıdır. Çünkü bu iki ülke ilerlememizin önünü kesiyor. Artık buna tolerans gösterilemez" derken, Cenevre'de kabul edilen kararların hayata geçirilmesi için de BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkarılmasını istedi.
ABD Dışişleri Bakanı, Suriye'deki siyasi geçiş sürecini planlayan bu kararların uygulanmaması halinde, BM Şartı'nın yedinci maddesinin işleme konması için çağrıda bulundu. Yedinci madde, ekonomik önlemlerden askeri güç kullanımına kadar birçok yaptırım içeriyor.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, Rusya ve Çin'i hedef alan açıklamalarının doğru olmadığını söyledi.
Rus Devlet Radyosu'nun bildirdiğine göre, Gatilov, Clinton'un Rusya ve Çin'i hedef alan açıklamalarının doğru olmadığını belirterek, bu tür ifadeleri daha önce de duyduklarını kaydetti.
DAVUTOĞLU: BASKI ARTIRILMALI
Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Suriye yönetimine yönelik uluslararası baskının artırılmasını isterken, Esad sonrası dönemin hazırlıklarına her alanda vakit geçirilmeden başlanması gerektiğini belirtti.
Davutoğlu, Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi için etkili bir geçiş dönemi hükümetinin işbaşına gelmesinin gerekli olduğunu ifade ederken, Suriye Halkının Dostları Grubu'nun bir sonraki toplantısının New York'taki BM Genel Kurulu'nda yapması için çağrı yaptı.
SONUÇ BİLDİRGESİ
Toplantı sonunda yayınlanan kapanış bildirgesinde de Rusya ve Çin'den Suriye yönetimine verdiği desteğe son vermesi istendi.
Esad'ın iktidarı bırakması istenilen bildirgede, Suriye'de geçiş dönemi hükümeti kurulması ve bunun için de BM Güvenlik Konseyi'nin bir karar çıkarması talep edildi.
Sonuç bildirgesinde ayrıca, gerekirse güç kullanımına da yeşil ışık yakan BM Şartı'nın yedinci maddesinin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu.
Suriye Halkının Dostları Grubu'nun bir sonraki toplantısının Fas'ta düzenleneceği açıklandı.