Güncelleme Tarihi:
Üyeleri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın da bulunduğu Savunma Sanayi İcra Komitesi Temmuz başında bir araya gelerek ihale kararını imzalayacak.
“Türkiye’nin Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemleri” (T-Loramids) olarak adlandırılan sistemin ihalesine, ABD’den Raytheon ve Lockheed Martin, Rusya’dan Rosoboronexport, Çin’den CPMIEC şirketleri ile Fransa-İtalya konsorsiyumu Eurosam’ın katılması bekleniyor.
İhale ilk olarak 2009 yılında gündeme gelmiş ancak o dönemin koşullarında süresiz olarak ertelenmişti.
AFP haber ajansına konuşan Batılı bir diplomatik kaynak, listenin son halinin 11 ya da 12 Temmuz tarihlerinde açıklanacağını söyledi.
“RUSYA VE ÇİN’E NATO İZİN VERMEZ”
Batılı yetkililer ve uzmanlar, Hürriyet Daily News'e yaptıkları açıklamada, Rusya ve Çin’in ihaleyi kazanma ihtimalinin düşük olduğunu zira bu ülkelerde üretilen sistemlerin NATO üyesi ülkelerin sistemleriyle uyumlu olmadığını belirtti.
Dahası Rosoboronexport ya da CPMIEC’in ihaleyi kazanması, NATO’ya ait gizli bilgilerin ittifak dışındaki ülkelerin eline geçmesi anlamına da geliyor. NATO’nun böyle bir duruma izin vermeyeceği ifade ediliyor.
‘HOLLANDE BAHARI’ EUROSAM’A YARADI
İhalenin en güçlü ismininse Eurosam olduğu öne sürülüyor.
Türkiye’nin ‘soykırım’ yasası nedeniyle yürürlüğe koyduğu yaptırımların François Hollande’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra kaldırılmasıyla Eurosam’ın önü açıldı. Zira yaptırımlar kapsamında iki ülke arasında savunma sanayi işbirliği durdurulmuştu.