Güncelleme Tarihi:
Anadolu Ajansı'na konuşan Seyda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetimi yardımcısı Faruk el Şara'ya bırakmasına sıcak baktıklarını belirtti.
Suriye'de yaşanan katliamlarla ilgili olarak Esad'ın yakın çevresindeki bir grubu sorumlu tutan Seyda, bu grupla masaya oturmalarının mümkün olmadığını ancak katiamlarda doğrudan payı olmayan kimselerle masaya oturulmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Söz konusu açıklama, ABD'nin Rusya'yı ikna etmek için öne sürdüğü "Yemen seçeneği"nin muhalifler tarafından da kabul edildiğini gösteriyor. Washington yönetimi, Suriye'de tam bir rejim değişikliği yerine, Esad'ın iktidarı terk etmesini istiyordu.
"YEMEN'LE SURİYE ARASINDA FARKLILIKLAR VAR"
"Esad, yönetimi yardımcısına bıraksın. Yardımcısının katliamlara doğrudan karıştığına dair bir tespitimiz henüz yok. Yönetimde bulunup katliamlara ortak olmayanlarla, yönetimi onlara bırakmak için değil; yönetimi nasıl ve ne şekilde hangi mekanizmalarla ve ne zaman bırakacaklarına karar vermek için masaya oturabiliriz" diyen Seyda, Suriye ve Yemen'in yapısının birbirinden farklı olduğunu da sözlerine ekledi.
Seyda, "Yemen ve Suriye meselesi birbirine benzemiyor. Yemen'de aşiretlerle yönetim arasında bir denge vardı. Ordu ikiye ayrılmış durumdaydı. Orada Suriye'de olduğu gibi bir katliam yoktu. Ayrıca, Yemen'de yönetim ve muhalefet bir araya gelmeye hazırdı, mecbur edildi. Suriye'deki yönetim ise böyle değil. Örneğin 'Annan Planı'nı kabul ediyoruz' dedikten sonra katliamlara devam ettiler. Yemen'de uygulanan çözüm modelinden faydalanılabilir ancak Suriye'deki problemler çok farklı olduğu için bu formülün çok da uygulanabilir olduğunu pek sanmıyorum" dedi.
YEMEN ÖNERİSİNİ İLK OLARAK CUMHURBAŞKANI GÜL DİLE GETİRMİŞTİ
MUHALİFLERİ DESTEKLEYEN ÜLKELERE TEŞEKKÜR ETTİ
Seyda, başkan seçildikten sonra yaptığı ilk açıklamada ise Suriye halkına destek veren ülkelere teşekkür etti.
YEDİNCİ MADDE'YE ATIFTA BULUNDU
Reuters’ın aktardığına göre uluslararası kamuoyunun sivilleri korumasını ve Birleşmiş Milletler’de etkili bir karar almasını isteyen Seyda, güçlü ülkelerin “(Birleşmiş Milletler Şartı’nın) 7’nci Maddesi uyarınca etkili bir karar alarak öldürme makinesini durdurmasını” istedi.
Seyda, BM Güvenlik Konseyi’nin bir anlaşmaya varamaması durumunda ülkelerin BM kararı dışında da hareket edebileceğini söyledi.
Rusya ve Çin hükümetlerine uluslararası toplumun çabalarına katılmaları için çağrı yapan Seyda, İran yönetimini de Suriye halkının iradesine saygı göstermeye davet etti.
Konsey Başkanı Seyda, İran-Suriye ilişkilerinin her iki ülkenin menfaatine dayalı yeni bir döneme gireceğini anlatarak, Tahran rejiminin bu dönem için hazırlık yapması gerektiğini söyledi.
AA muhabirinin sorularını da cevaplayan Seyda, ülkesinde 49 yıldır hüküm süren Baas rejiminin, son bir yıldır halka yönelik yürüttüğü şiddetli bastırma politikası sonucunda Suriye'nin genelinde egemenliğini kaybettiğini savundu.
Seyda, “Şu an sadece büyük şehirlerdeki büyük caddelerde insan avlıyor.Ve inanıyoruz ki bu yönetim artık son aşamasına ulaştı ve bu sebepten saldırganlığı artacaktır” diye konuştu.
İşleyiş mekanizmaları konusunda SUK'un iç yapısını yenilediklerini belirten Seyda, diğer muhalif gruplarla koordineli çalışmayı hedeflediklerini ifade etti.
SUK Başkanı, “Esad yönetiminin dünyanın kendisine hesap sormayacağını duyduğunda bu durumu kendisi için yeni bir zaman kazanma fırsatı olarak algılayacaktır. Bundan dolayı Esad yönetiminin uluslararası kararlara uymaktan başka çaresinin olmadığını anlaması gereklidir” diye konuştu.