Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de ‘laik eğitimi korumak’ için Avrupa Birliği’nin (AB) müdahalesi istendi. Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri İtalyan Mario Borghezio ve Hollandalı Barry Madlener, AB’nin Türkiye’de laikliği korumak için müdahale etmesi gerektiğini belirterek, din eğitimi reformlarıyla ilgili soru önergeleri sundu.
Mario Borghezio, “AB Türkiye’de anayasanın ve Türk devletinin laik konumunun korunması için müdahale etmeli” başlığını taşıyan bir soru önergesi verdi. AP Üyesi Barry Madlener de önergesinde, “AK Parti tarafından hazırlanan, daha fazla Kuran kursu açmak için öğretim gün sayısını azaltmayı ve okullarda türban giyilmesini hedefleyen ve parlamentoya sunulan yeni yasayı onaylıyor musunuz?” sorusunu yöneltti.
Analize muhtaç
Soru önergelerini AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle yanıtladı ve Türkiye’de eğitim sistemindeki yasal düzenlemelere ilişkin parlamento ve toplumda devam eden tartışmaları yakından izlediklerini belirterek, “Komisyon eğitim sistemine yönelik önemli herhangi bir değişikliğin geniş konsensüse tabi olması gerektiğine inanıyor” dedi. Füle ayrıca, 4+4+4 eğitim reformunun okullaşma açısından bazı önemli unsurları olduğunu belirterek, “Kızların eğitimi ya da çocuk işçiler gibi bazı belirli yönleri analiz edilmeye ve uygun yasal hükümler yoluyla ele alınmaya muhtaçtır” diye ekledi.
Uzlaşma sağlanmalı
Eğitim sistemine yönelik önemli değişikliğin geniş ‘uzlaşmayla’ gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Füle, “AB ile katılım müzakereleri yapan bir ülke olarak Türkiye’nin, AB müktesebatına, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına göre tüm erkek ve kız çocukları için kentlerde ya da kırsal bölgelerde eğitim hakkını, uygulamada teminat altına alması gerekmektedir” dedi.