Güncelleme Tarihi:
MISIR’I 1981-2011 yılları arasında demir bir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek, 25 Ocak 2011’de başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda başlayıp Arap Baharı rüzgarıyla tüm ülkeye yayılan barışçı gösterileri güç kullanarak bastırmaya çalışmış ve 11 Şubat’ta istifa etmek zorunda kalmıştı. Mübarek, protesto gösterilerindeki en az 846 ölümde güvenlik güçlerine suç ortaklığı ettiği suçundan, eski içişleri bakanı Habib el Adli ile birlikte dün ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
KARAR AÇIKLANDI ORTALIK KARIŞTI / FOTO GALERİ
DURUŞMA SALONUNDAN GÖRÜNTÜLER / WEB TV
Kahire’deki mahkemenin başkanı Ahmed Rifat, cezaları açıklamadan önce Mübarek dönemini “30 yıllık karanlık” diye niteledi, barışçı yollardan demokrasi isteyen devrimcileri övdü. Güneş gözlüğüyle sedyede yatan Mübarek, karar açıklandığında kaşlarını çatmakla yetindi. Davanın başından beri kötü sağlığı gerekçe gösterilerek cezaevinde değil, içinde yüzme havuzu de olan jakuzili suite sahip askeri hastanelerde kalan Mübarek’in, Kahire’nin güneyindeki Tora Cezaevi’ne nakledilirken helikopterde güvenlik güçlerine karşı koyduğu ve ağladığı bildirildi. Mübarek’in “sürpriz bir sağlık krizi” yaşadığı için cezaevine nakledilemediği bildirilirken, devlet televizyonu Nile News “kalp krizi” iddiasını ortaya attı. Mübarek, daha sonra cezaevi hastanesine yatırıldı.
Oğullarının davası sürecek
Mübarek’in oğulları Cemal ve Alâ babalarıyla birlikte yolsuzluktan beraat etse de, borsa manipülasyonu suçlamasıyla yargılandıkları dava sürdüğü için tahliye edilmeyecek. Buna karşın Mübarek’in iki oğlunun, üst düzey 6 emniyet yetkilisiyle birlikte beraat ettirilmesi devrimcileri öfkelendirdi.
‘Allah’ın hükmü idam’
KARARI protesto için düzenlenen gösterilerde “Onları idam edin” ve “Karar hükümsüzdür” sloganları duyuldu. İki hafta sonra yapılacak ikinci tur seçimlerde Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanı adayı olan Muhammed Mursi, yargılamayı “fars” diye niteledi. Örgüt, savcının yeterince delil toplamadan iddianame hazırladığını, davanın yeniden görülmesi gerektiğini savundu. Seçimin öteki adayı olan Mübarek’in son başbakanı Ahmed Şefik ise “kararların kabul edilmek zorunda olduğunu” söyledi.
Yoğun güvenlik önlemleri alınan mahkeme salonundaki kurban yakınları “Halk yargının temizlenmesini istiyor” diye slogan attı ve “Allah’ın hükmü idam” yazılı pankartlar açtı. Dışarıda da az sayıdaki Mübarek destekçisi ile Mübarek karşıtları arasında çatışma çıktı, polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.