Güncelleme Tarihi:
İngiltere hükümetinin desteğini alan projenin iki yıl içinde hayata geçirilmesi bekleniyor. Projenin detayları bugün Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willetts tarafından, Yayımcılar Birliği’nde yapılacak bir konuşmayla kamuoyuna duyurulacak.
Bu hamleyle, akademisyenler ve araştırmalara fon sağlayan kurumların savunuculuğunu yaptığı ve “Akademi baharı” adı verilen akademik yayınlara açık erişim girişiminin bir adım daha ileri taşınması planlanıyor. Girişimi savunanlar, akademik araştırmaların yayımcı kuruluşların kontrolü altındaki akademik dergilerin tekelinde kalmasını önlemeye çalışıyor.
Yaklaşık 11 bin araştırmacı, yayımcı kuruluş Elsevier bünyesindeki akademik dergileri boykot ettiğini açıkladı. Büyük üniversiteler için bu araştırma dergilerinin aboneliği her yıl milyonlarca dolara neden oluyor. Bütçelerin daraldığı bir dönemde bu maliyetler bazı okullar için katlanılamaz hale geliyor.
Kısa bir süre önce dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Harvard, akademik kadrosuna abonelik istemeyen dergileri kullanma tavsiyesinde bulunmuştu.
Bakan Willetts, Guardian’a yaptığı yazılı açıklamada, “İnsanlara devletin desteklediği araştırmaları diledikleri gibi kullanma hakkı vermek, akademik keşifler ve işbirliği açısından yeni bir çağ başlatacak ve İngiltere’yi bir adım ileri götürecek” dedi.
Wikipedia kurucusu Wales, internet üzerinden bilgiye açık erişimin en güçlü destekçilerinden biri. İngiltere hükümeti tarafından bu yıl başlarında projenin dış kaynaklama ve açık kaynak politikaları danışmanı olarak atanan Wales’in, ilgili kurumlara araştırma verilerinin ve makalelerin nasıl depolanacağı ve dağıtılacağı konusunda yardımcı olacağı belirtildi.
Willets, “Jimmy Wales, işbirliğinden en üst düzeyde nasıl fayda sağlayabileceğimizi ve bu portalların katma değerini bizlere gösterecek. Wikipedia bugün kültür dünyamızın en önemli parçalarından biri olmuştur. Wales de Wikipedia’nın kurucusu olarak bu büyük projede bize çok yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.