Güncelleme Tarihi:
BMGK'nin Dönem Başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice basına yaptığı açıklamada, ABD ile birlikte BMGK'nin altı üyesi (İngiltere, Fransa, Portekiz, Almanya, Kolombiya, Fas) tarafından hazırlanan karar tasarısının oylanmak üzere bugün BMGK'ye resmen sunulacağını bildirdi.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ise oylamaya sunulması beklenen tasarının son halini görmeleri gerektiğini belirterek “Konsey'deki görüşmelerimizin sonucundan tamamen memnun olduğumu söyleyemem, ancak biz BMGK'nin bu konuda birlikte davranmasını sağlayacak bir oylama olmasını istiyoruz, çünkü bu çok önemli” diye konuştu.
AA muhabirinin BM kaynaklarından elde ettiği karar tasarısı metninde, ABD'nin hazırladığı ilk metne göre bazı değişiklikler bulunuyor. Bu değişikliklerin, temel olarak Suriye rejiminin tek başına hedef gösterilmesine karşı olan Rusya ve Çin'in tasarıyı veto etmemesi için yapıldığı belirtiliyor.
Oylamaya resmen sunuluncaya kadar üzerinde son ana kadar değişiklikler yapılması mümkün olan karar tasarısı metninin en son halinde, Suriye'de Esad rejiminin ve muhalefetin ateşkese uymalarını denetlemek üzere ülkeye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir BM askeri gözlemci misyonu gönderilmesi öngörülüyor. Metinde iki taraftan da şiddeti derhal bırakmaları istenirken, Suriye yönetiminden, Annan planı kapsamında verdikleri tüm taahhütleri yerine getirerek, yerleşim merkezlerine yönelik askeri faaliyetlerini durdurması, bu yerlerde ağır silah kullanımını bırakması ve askerlerini ağır silahlarıyla birlikte yerleşim merkezlerinden geri çekmesi talep ediliyor.
Tasarı metninde, Suriye yönetiminden BM gözlemci misyonuna “Suriye topraklarında tam ve engelsiz hareket serbestliği tanıması ve misyona, istediği bireylerle, Suriye'nin herhangi bir bölgesinde görüşme imkanını tanıması” isteniyor. Tasarı metninde BMGK'nin, Suriye'de şiddetin tam olarak durması halinde ise ülkede ateşkese ve 6 maddelik Annan planına uyulduğunu denetlemek üzere tam bir BM denetleme-gözetleme misyonunun derhal kurulması konusundaki “niyeti” de beyan ediliyor.
Suriye'deki krize ilişkin BMGK'ye sunulan iki ayrı karar tasarısını geçmişte veto eden Rusya ve Çin'in oylamaya sunulması beklenen bu yeni metne nasıl bir tepki verecekleri BMGK'deki toplantıda bugün belli olacak.
Çin ve Rusya'nın BM Daimi Temsilcileri, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın BMGK'ye verdiği son brifingin ardından BM'deki gazetecilere, Suriye'ye BM gözlemci misyonunun gönderilmesini desteklediklerini ifade etmişlerdi.