Güncelleme Tarihi:
Ortak basın toplantısında, Lavrov, Muallim’in kendisine Suriye’nin Annan’ın barış planını uygulamaya kararlı olduğu konusunda taahhüt verdiğini söyledi.
Ancak Suriye hükümetinin Annan’ın planını uygulama konusunda “daha kararlı” hareket etmesi gerektiğini ifade eden Lavrov, “Suriyeli mevkidaşımıza, planın maddelerinin yerine getirilmesi konusunda daha faal, daha kararlı hareket etmeleri gerektiğini düşündüğümüzü söyledik” dedi.
Lavrov, Muallim’in de kendisine Suriye şehir ve kasabalarında “silah kullanımı” konusunda gereksinimlerin yerine getirilmeye başladığını söylediğini ifade etti ancak bir çekilmeden bahsetmedi. Annan’ın planı doğrultusunda Suriye askerlerinin ve ağır silahlarının bugün şehir ve kasabalardan çekilmesi öngörülüyor.
Rusya Dışişleri Bakanı, Suriyeli muhalif grupların da Annan’ın planına bağlı kalması gerektiğini belirtti.
Lavrov, BM Genel Sekreterliği'nin talebi üzerine, Golan Tepeleri'nde bulunan görevlilerinin arasından bazı gözlemcileri Suriye'ye gönderme konusunda anlaştıklarını belirterek, muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelere de muhalefeti ateşkes anlaşmasına uyması için ikna etmesi çağrısında bulundu.
DAVUTOĞLU İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜM
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dün telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Lavrov, “Bir kez daha muhalefete ve muhalefet üzerinde ve özellikle silahlı muhalefet üzerinde etkisi olan tüm devletlere, bu güçlerini acil bir ateşkes için kullanmaları çağrısında bulunuyoruz. Dün Türkiye Dışişleri Bakanı ile yaptığım telefon görüşmesinde de söylediğim buydu. Yarın Washington'da yapılacak G8 dışişleri bakanlarıyla görüşmede de bunu anlatmayı düşünüyorum” diye konuştu.
Lavrov, bir gazetecinin sorusu üzerine, Suriye'ye karşı tek taraflı bir adım atılmayacağına dair Türkiye'nin kendilerine güvence verdiğini söyledi.
Ankara'dan Kofi Annan planının çökmesi halinde birkaç gün bekleyeceği ve ona göre bir karar alacağına dair açıklamalar geldiğini kaydeden Lavrov, “Türk mevkidaşım ile yaptığım telefon görüşmesinde özellikle bunun ne anlama geldiğini sordum. Bana tek taraflı bir hareket olmayacağı ve Türkiye'nin planlarının olmadığına dair güvence verdi” dedi.
Türkiye'nin egemen bir ülke olduğunu ve toprakları içinde her türlü kararı alma hakkı olduğuna dikkati çeken Lavrov, “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Türkiye'deki mülteci kamplarına girebilmesi önemli. Mültecilerin ne tür yardıma ihtiyacı olduğunu öğrenebilmemiz önemli” diye konuştu.
SURİYE: 'GÖZLEMCİ HEYETİ ÜZERİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ'
Muallim ise açıklamasında Şam yönetiminin Annan’ın planı doğrultusunda bazı şehirlerden askerlerini çoktan çektiğini söyledi.
Suriye Dışişleri Bakanı, ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek uluslararası gözlemci heyetinin yapısı üzerinde söz sahibi olmak istediklerini de ifade ederek, “Şiddet uluslararası gözlemcilerin gelişiyle eşzamanlı olarak sona ermeli” diye konuştu.
Muallim, Annan’ın Suriye’deki silahlı grupların da ateşkes koşullarına uyacağı yönünde garanti vermesini istediklerini ifade etti.
“Öldüren, kaçıran ve ülkemizin altyapı hizmetlerine zarar veren terörist gruplardan garanti istemeyeceğiz. Biz bu garantileri bize Annan’ın vermesini istiyoruz” diyen Suriyeli bakan ayrıca Annan’ın kısa bir süre önce yaptıkları telefon görüşmesinde, kendisine ateşkesin ardından “silahlı gruplar”ın silahsızlandırılacağını söylediğini belirtti.
Muallim ayrıca, Türkiye'yi suçlayarak, “Türkiye Suriyeli yasadışı militan grupları destekliyor, bu gruplara silah sağlıyor ve Suriye sınırını yasadışı bir şekilde geçmelerine izin veriyor. Türkiye’den militan girişi ve yasadışı silah devam ettikçe planı nasıl hayata geçirebiliriz?” dedi.