Güncelleme Tarihi:
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatlarına eğitim verildiği Diplomasi Akademisi Türkiye Direktörü Soner Çağaptay, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, NATO’nun füze kalkanı kapsamında Türkiye’ye 7 ila 11 yeni tesis kurulacağını ve Malatya Kürecik dışında kesinlikle başka lokasyonların daha bulunacağını açıkladı.
Çağaptay, sık sık brifingler verdiği Pentagon’daki kaynaklarına dayandırdığı gelişmeyle ilgili, Türkiye ve ABD arasında bu konudaki görüşmelerin ne durumda olduğunu bilmediğini söylerken, Pentagon Sözcülüğü, haber yayına hazırlandığı sırada Hürriyet’in konuyla ilgili sorusuna halen yanıt vermemişti.
Çağaptay, Türkiye’nin son 10 yılda aldığı en önemli karar olarak nitelendirdiği radarın 21’inci yüzyılın NATO’sunu oluşturacağını belirtirken şunları söyledi:
10 YILIN EN ÖNEMLİ KARARI
Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde aldığı en önemli siyasi karar. Çünkü nasıl 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra NATO’nun görevi, komünizme karşı üyelerine ortak savunma şemsiyesi hazırlamaktı. Soğuk Savaş’tan sonra NATO’nun kendine tanımladığı yeni misyon da, üye ülkelerine balistik füzelere karşı ortak savunma kalkanı oluşturmak. Eskinin komünizme karşı savaşı, eşittir bugünün balistik füzelere karşı savaşı.
TÜRKİYE YENİ NATO’DA
NATO kendine bu misyonu tanımlarken, son beş yıl içerisinde Washington’da en büyük soru şuydu: Türkiye 21’inci yüzyıl NATO’suna katılacak mı? Eğer Türkiye füze kalkanına hayır deseydi, bunun Washington’daki algılanması, ‘Türkiye 21’nci yüzyıl NATO’suna hayır dedi’ olacaktı. Ve o zaman şimdiye kadar hiç görmediğimiz bir biçimde Washington ve Ankara arasında bir kırılma yaşanacaktı. Türkiye bunu görüp anladığı için hükümet siyasi irade kullanarak füze kalkanına katılmaya karar verdi.
7-11 TESİS OLACAK
Füze kalkanı kapsamında, Türkiye’de muhtemelen birden fazla tesis olacak. Sayısının 7-11 arasında değiştiğini düşünüyorum. Bu tesislerin bazısı tek bir lokasyonda bir arada da olabilir, farklı lokasyonlarda da. Bu bir ağ olduğu için birden fazla tesis gerektireceği söylendi. Kürecik dışında başka lokasyon kesinlikle var.
Diplomasi Akademisi Direktörü
Soner Çağaptay, çalıştığı İsrail yanlısı Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (WINEP) AK Parti’ye yönelik eleştiri yazılarıyla bilinen bir think tank uzmanı. Ancak ABD Yönetimi ile asıl ilişkisi, son 7 yıldır ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomasi Akademisi’nin Türkiye programı direktörlüğünü üstlenmesi. Türkiye’ye giden tüm Amerikalı diplomatlara ders veren Çağaptay, şimdiye kadar 200 diplomat öğrencisi olduğunu söyledi.