Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Su Günü’nde, yeryüzünün su durumu alarm verici durumda. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 40’ı su kıtlığıyla karşı karşıya, 2025 yılında ise nüfusun üçte ikisinin susuzlukla ilgili sıkıntılar yaşayacağı tahmin ediliyor. Hesaplamalara göre, 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşacağı hesaplanıyor. Bu da dünya nüfusunu beslemek için, yüzde 70 oranında daha fazla gıda üretilmesi gerektiği anlamına geliyor.
Kişi başı 130 litre
Nitekim gıda üretimi, insanın su tüketiminde önemli bir yer tutuyor. Örneğin, sıradan bir Batı Avrupalı içmek, yıkanmak, yemek ve temizlik için ortalama 130 litre su harcıyor. FAO, “Hepimiz günde ortalama iki ile dört litre su içiyoruz. Ancak bir insanı besleyecek gıda üretmek için 2 bin ile 5 bin litre arasında su harcamak gerekiyor” diyor. Bu nedenle uzmanlar, daha az su harcayarak daha fazla gıda üretiminin yollarını arıyor. BM rakamlarına göre, üretilen gıdaların yüzde 30’u çöpü boyluyor, bu da büyük bir miktarda suyun heba olmasına yol açıyor. Dünya Su Günü, gezegenimizde temiz su kaynaklarının korunması ve su sarfiyatında tasarrufa duyarlılığı artırmak üzere 19 yıl önce hayata geçirildi. Dolayısıyla her 22 Mart’ta suyun korunmasına yönelik etkinlikler yapılıyor.
İstanbul’un 2060 yılına kadar suyu var
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’un 2060 yılına kadar suyunun hazır olduğunu belirterek, “Avrupa’nın en kaliteli suyu İstanbul’un musluklarından akıyor” dedi. Eroğlu, İstanbul Eresin Otel düzenlenen Uluslararası Su Birliği 3’üncü Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansı‘nda yaptığı konuşmada, 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutladı. “Türkiye’de de nüfusun yüzde 99.9’unun suyunu temin ettik” diyen Eroğlu, bunun için bir eylem planı hazırlandığını ve hayata geçirildiğini dile getirdi.
Kandan kalp krizi testi
Amerikalı araştırmacılar, kalp krizini iki-üç hafta önceden haber verecek basit bir kan testini geliştirmeye çok yaklaştı. California’nın La Jolla kentinde bulunan Scripps Araştıma Enstitüsü uzmanları, kalp krizinin, damarlardaki çatlamalardan kaynaklandığı gerçeğinden hareket etti. Önümüzdeki sene hazır hale gelmesi beklenen “çok hızlı kan testi”, yaklaşık 100 dolara mal olacak. Testle, “Kalp krizi geçirebilir” teşhisinin konulabileceğine inanılıyor. Bu teşhis konulduktan sonra da, tedaviye başlanacak ve kriz önlenecek.