Güncelleme Tarihi:
Hayatını kaybeden gazetecilerin Sunday Times muhabiri Marie Colvin ve IP3 Presse foto muhabiri Fransız Remi Ochlik olduğu belirlendi.
Dünyanın en başarılı savaş muhabirlerinden biri olarak gösterilen Colvin, daha önce Sri Lanka'da kendisini hedef alan bir suikast girişiminden sağ kurtulmuş ancak bir gözünü kaybetmişti.
1983 doğumlu Ochlik de, özellikle Libya'daki iç savaş sırasında çektiği fotoğraflarla çok sayıda ödül kazanmıştı.
Bombardımanda yaralanan gazetecilerden birisinin, Reuters foto muhabiri Paul Conroy olduğu ve ağır yaralandığı bildirildi.
Bölgedeki bir eylemci AFP'ye yaptığı açıklamada, ölümlerin, Baba Amr mahallesinde bulunan muhaliflere ait bir basın merkezine bomba isabet etmesi sonucu gerçekleştiğini bildirdi.
SURİYELİ BAKAN: HABERİMİZ YOKTU
Suriye Enformasyon Bakanı Adnan Mahmud, öldürülen gazetecilerin Suriye'de bulunduğundan yetkililerin "haberi olmadığını" iddia etti.
Bakan Mahmud AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bakanlığının, Amerikalı Marie Colvin ile Fransız asıllı foto muhabiri Remi Ochlik'in Suriye topraklarına girdiği veya burada bulunduğundan haberi olmadığını, Humus'taki ilgili yetkililerden araştırma yapmalarını istediklerini" belirtti.
Bakan, "Suriye'ye yasadışı yollardan giren tüm yabancı gazetecilerin, durumlarını yürürlükte olan yasalara uygun olarak düzenlemeleri için en yakın göçmenlik merkezine başvurmaları talebinde bulunduklarını" söyledi.
MUHALİFLERDEN DIŞ MÜDAHALE ÇAĞRISI
Muhaliflerinden oluşan Suriye Ulusal Konseyi yaptığı açıklamada, neredeyse bir yıldır süren çatışmaların sona ermesi için askeri müdahalenin tek çare olduğunu ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Suriye'de insani yardım konvoyları için güvenli bir geçiş açılması konusunda tüm taraflarla birlikte çalıştıklarını duyurdu.
Buna karşın Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov düzenlediği basın toplantısında, "insani yardım koridorlarının etkili olması olasılığının az olduğunu, bunun sadece çatışmaları artırabileceğini ve ciddi oranda askeri çatışmayla sonuçlanabileceğini" söyledi.
Gatilov, "bunun çok karmaşık bir sorun olduğunu, anladıkları kadarıyla söz konusu olan meselenin bu görevi yerine getirebilmek için bazı mekanizmalar ve güçleri yerleştirmek olduğunu, mantıklı olarak düşündüklerinde, bunun, olayların seyrine göre, muhtemelen bir güç yoluna başvurmayı gerektirdiğini" söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise yayımladığı bildiride Suriye'de gazetecilerin öldürülmesini kınayarak, bu durumdan dolayı "çok kaygılı" olduğunu bildirdi.
FRANSA VE İNGİLTERE TEPKİLİ
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye'de biri Fransız diğeri ABD'li iki gazetecinin öldürülmesinin artık Şam yönetiminin gitmesini gösterdiğini söyledi.
Batılı gazetecilerin öldürülmesine ilişkin konuşan Sarkozy, “Artık yeter, Şam rejimi gitmeli. Suriyelilerin de kendi istedikleri gibi yaşama hakları ve geleceklerini özgür bir şekilde tayin etme hakları var” dedi.
Bu arada iki gazetecinin ölümüyle ilgili olarak Suriye'nin Paris Büyükelçisi, bugün Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve Fransa'nın tepkisi dile getirildi.
Dışişleri Bakanı Alain Juppe ise yaptığı bir açıklamada, Suriye yönetiminden, ağır bombalı saldırılarda zarar gören sivil halka yapılacak uluslararası tıbbi yardımın güvenli bir şekilde ulaşmasının sağlanması için güvence istendiğini açıkladı.
İngiltere Başbakanı David Cameron ise İngiliz parlamentosunda yaptığı açıklamada, "Bu, Suriye'de olan korkunç olayları dünyaya aktarabilmek için gazetecilerin aldığı riski ortaya koymaktadır" dedi.
Dışişleri Bakanı William Hague de Colvin'in ölüm haberinden duyduğu üzüntüyü, "Korkunç haberden dolayı çok üzüldüm, hepimiz için büyük kayıp" sözleriyle ifade etti.