Sınırlara mayın

Güncelleme Tarihi:

Sınırlara mayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2012 00:00

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na, cuma günü yapılacak ‘Suriye’nin Dostları Konferansı’na hazırlık amacıyla sunulan dosyada, Esad rejiminin sivil kaçışlarını önlemek için Ürdün ve Lübnan sınırını mayınlattığı, benzer bir önlemi Türkiye sınırında da aldırmış olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

TUNUS’ta 24 Şubat’ta planlanan ‘Suriye’nin Dostları Konferansı’na hazırlık amacıyla, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na sunulan Suriye dosyasında ilginç bilgi ve öngörüler yer aldı. En önemlisi, “Beşar Esad yönetiminin sivil kaçışları önlemek amacıyla Ürdün ve Lübnan sınırını yoğun şekilde mayınladığı” oldu. Benzer şekilde Türkiye sınırında da halkın olası kaçış noktalarının mayınlanmış olabileceği ihtimali vurgulandı. Suriye ile ilgili hem ülke içinde hem de uluslararası alanda gelişmelerin fotoğrafının çekildiği dosyadaki değerlendirmeler şöyle:

GENİŞ Mİ DAR KAPSAM MI: Tunus toplantısının formatının ne olacağına dair son dakikaya kadar çalışmalar devam edecektir. Arap ülkelerinin bazıları geniş tabanlı, bazıları ise dar kapsamlı olmasını istiyor. Rusya’nın toplantıya gelmesini isteyen de var, istemeyen de. Rusya’yı istemeyen grup toplantının Arap Birliği’nin kararlarını destekleyen ülkelerle sınırlandırılmasından yana.

Haberin Devamı

RUSYA İZOLE OLUYOR: Rusya giderek izole oluyor. Çin’de de Esad yönetimine karşı güvensizlik başladı. Bir yandan mevcut yönetimle görüşürken, muhaliflerle de görüşmeye başladılar. Çin, Arap dünyasındaki nüfuzunu kaybetmek istemiyor. Son nabız yoklamalarımız, şu an itibariyle her iki ülkenin de BM Güvenlik Konseyi’nde farklı tutum takınacaklarını ortaya koymuyor.

ÖLÜMLER KANIKSANIYOR:  Esad yönetimi hemen her gün 40-50 kişinin ölümüne neden oluyor. Ne yazık ki, bu artık dünyada kanıksanmaya başlandı. Bu anlayışın kırılması gerekiyor. Ayrıca yönetim bir günde 400-500 kişiyi öldürmeye başladığında, uluslararası camia ne yapacağını bilmiyor. Alınmış bir karar yok. Bu da Suriye halkının güvenliği açısından tehlikeli bir durum ortaya koyuyor. Şimdikinden çok daha büyük boyutlu bir katliam başladığında insanlar nereye kaçacak?
Son dönemde Hatay’a gelmiş Suriyelilerin sayısında çok büyük artış var. Gelenlerin sayısı 10 bine dayandı.

Suriye notları

BAŞKENT GERGİN: Şam’ın Mezze semtinde cuma günü öldürülen iki muhalifin önceki gün yapılan cenaze töreninde (sağda) polisin halka ateş açmasının ardından dün de semtte tansiyon yüksekti. Ölen üçüncü genç için cenaze töreni dün yapılırken, yoğun güvenlik önlemleri alan polis, muhalefetin dünü “Meydan Okuma Günü” ilan etmesine karşın bu kez slogan atılmasına dahi izin vermedi.

Haberin Devamı

TÜRK GENERAL YÖNETİR: Reuters dünkü analizinde Suriye’ye insani yardım amaçlı askeri müdahale olursa, bunun muhtemelen NATO destekli olacağı, başında Türkiye’den bir generalin bulunacağı, Arap birliklerinin de bu güçte yer alacağı görüşüne yer verdi. The Guardian da askeri müdahalenin “muhtemel” görünmeye başladığını kaydetti.

VETERİNERLER DOKTOR OLDU: Sunday Times, isyanın kalbi Humus’ta doktor eksiği nedeniyle, birçok yaralıyla veterinerlerin ilgilendiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ganadiy Gatilov ise Suriye’ye BM müfettiş gönderilmesini istedi.

HUKUKÇULAR HEDEF: Suriye Genel Devrim Konseyi, dünkü operasyonlarda 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Resmi SANA ajansının haberine göre ise Türkiye sınırına yakın İdlib’de bir savcıyla bir yargıç, “silahlı terörist gruplar” tarafından vurularak öldürüldü.

Haberin Devamı

"En büyük hata olur"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, G-20  Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı’na katılmak üzere Meksika’ya gitti. Dün başlayan, bugün sona erecek toplantı, Meksika’nın batısındaki Los Cabos kentinde yapılıyor. Davutoğlu, Los Cabos'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Esad yönetiminin ülkeden kaçışları önlemek amacıyla sınırlarına mayın döşettiği iddiaları konusundaki bir soru üzerine, bazı çalışmalar olduğu bilgisinin kendilerine de geldiğini belirterek, "Suriye'yi bir açık hava hapishanesine çevirmek, yönetimin yapacağı en büyük hata olur" dedi.

G-20’de gündem kriz

Katılımcıları arasında ABD Dışişleri Bakanı  Hillary Clinton, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve AB Dışişleri ve  Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın da bulunduğu toplantıda gündem “kriz.”
Clinton’ın küresel ekonomik krizin aşılması için uluslararası ticaretin artırılması yönünde lobi yapmak için geldiği toplantıda, Suriye ve İran konusundaki krizler de masaya yatırılıyor. Ancak Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa, G20 üyeleri arasındaki görüş farklılıkları nedeniyle zirve sonunda söz konusu herhangi kriz konusunda ortak açıklama yapılmayacağını belirtti. Davutoğlu ise İstanbul’dan Meksika’ya hareket ederken, “Suriye rejimi üzerinde ve bu rejime destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu arttırmaya kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan’a ayakkabı fırlatan Kürt: Artık Suriye’ye dönebilirim

İSPANYA’nın en çok satan gazetesi El Pais, Sevilla kentinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ayakkabı fırlattığı için iki yıldır hapis yatan Suriye kökenli Kürt Hokman Joma’nın (28), bir yıl daha içeride kalarak cezasını tamamlayabileceğini yazdı. Iraklı gazeteci Muntazar el Zeydi, ABD Başkanı George W. Bush’a ayakkabı fırlatınca dokuz ay hapis yatmış, daha sonra serbest kalmıştı. İki olayı karşılaştıran El Pais, Joma’ya verilen cezanın “orantısız fakat yasal” olduğu yorumunu yaptı. İlk duruşmada kaçak olarak bulunduğu İspanya’dan ülkesine iade edilmemesi için yargıca yalvaran Joma’nın ise son gelişmeler ışığında artık Suriye’ye gönderilmeye sıcak baktığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!