Güncelleme Tarihi:
Gazeteler, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili gelişmeleri bugün birinci sayfadan okuyucularına duyururken, senatoda geç saatte kabul edilen yasa ile ilgili haberler iç sayfalarda yer bulabildi.
Liberation gazetesi, “gerek merkez sağ, gerek merkez sol partilerin yasayı destekleme konusunda ikiye bölündükleri” yorumunu yaparak, iktidar partisinden ve sosyalist partiden bir grup senatörün yasaya karşı çıkmasına dikkat çekti. Yasaya tarihçi ve hukukçuların da karşı çıktığını hatırlatan gazete, senato genel kurulunun 7 buçuk saat süreyle canlı bir tartışmaya ev sahipliği yaptığını yazdı. Liberation, tasarının kabulüne ilişkin çeşitli haber ve yorumlarında “Acı verici misilleme önlemleri geliyor” dedi. Gazete ayrıca, Türk hackerlerinin yeniden, Fransız devletinin sitelerini saldırma niyetini ilan ettiklerine dikkat çekti.
Le Figaro gazetesi de iç sayfadan gördüğü haberde, yasanının hazırlanış sürecine geniş yer verirken, yasaya ilişkin Fransa'daki tartışmaları ayrıntılı bir şekilde aktardı. Le Figaro, yasanın aleyhinde ve lehinde Fransa'daki Türk ve Ermenilerin gösterilerine yer verdiği haberde, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kanunlar komisyonunun da yasaya şiddetle karşı çıktığını okurlarına duyurdu. Le Figaro, senato genel kurulunda hükümetin, yasanın çıkması için gösterdiği çabaya da dikkat çekti.
"SENATÖRLER ARASINDA BÖLÜNME YAŞANDI"
Senato’daki gelişmeleri yakından izleyen Le Monde, oylama sonucunda TC Dışişleri Bakanlığı ve Paris Büyükelçisince yapılan sert açıklamalara ve Ankara’nın yaptırım “tehdidi”ne vurgu yaptı. “Fransa, stratejik bir ortağını kaybetmek üzere” yönündeki uyarısının özellikle altını çizen gazete, oylama ile ilgili olarak da “Senatörler arasındaki bölünmeler açıktı” diye yazdı. “Türk yaptırımlar kaçınılmaz” denilen haberde Fransız hükümetinin artık Türkiye’nin reaksiyonunu beklediği kaydedildi. Gazete bu çerçevede, Türkiye’nin büyükelçisini geri çekebileceğini, ticari ve ekonomik misilleme önlemlerini uygulayabileceğini, AİHM’e de gidebileceğine işaret etti.
Le Parisien gazetesi, yasanın iki ülke arasındaki krizi derinleştireceği yorumunu yaparken, yasanın senatoda bütün partilerin içinde görüş ayrılıklarına yol açtığını yazdı.
Fransız televizyon ve radyo haber kanalları da senatonun yasayı kabul etmesine ilişkin haberlerini geniş bir şekilde izleyenlerine aktardı.
"TÜRKİYE FRANSA'YA ÖFKELİ"
Fransa Senatosu'nun, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesi Hollanda basınında geniş yer buldu. Basında, tasarının meclisten sonra Senato'da da kabul görmesinin iki ülke ilişkilerinde gerginliğe yol açtığı yorumlarına yer verildi.
“Türkiye Fransa'ya öfkeli" başlığıyla haberi veren Hollanda yayın kurumu NOS, Fransa Senatosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı kabul etmesinin Türkiye'yi kızdırdığını bildirdi.
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun “Cevabımız sert olacak. Göreceksiniz. Belki tüm ilişkileri koparabiliriz. Belki ben de geri dönebilirim" açıklamasına da yer veren NOS, Büyükelçi Burcuoğlu'nun daha önce yasa teklifi meclisten geçtikten sonra istişareler için Türkiye'ye gittiğini hatırlattı.
De Volkskrant gazetesi ise haberi “Fransa Senatosu tartışmalı soykırım yasasını kabul etti" başlığıyla verdi. Türkiye'nin Fransa'ya karşı bir takım sert tedbirler almaya hazırlandığı kaydedilen haberde, cumartesi günü binlerce Türk'ün Paris'te yaptığı gösteriye de vurgu yapıldı.
Fransa Senatosu'nun beklendiği gibi yasayı kabul ettiğini ve Türkiye'nin Fransa'ya karşı yaptırım kararları almaya hazırlandığına işaret eden ANP ajansı da geçtiği haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yasayı sorumsuzluk olarak değerlendirdiğine yer verdi.
"İKİ NATO ÜYESİ DERİN KRİZİN EŞİĞİNDE"
İsveç gazeteleri de sayfalarında ve internet sitelerinde Fransa'nın kararına yer verdi. Senatonun kararı "Türkiye soykırım yasasına öfkeli" gibi başlıklarla verilirken, karardan sonra Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin zor bir döneme girdiğine dikkat çekilerek, Türkiye'nin gösterdiği tepkiye yer verildi.
İsveç Radyosu SR'ın internet sitesinde, oylama sırasında senato önünde Türklerin yaptığı protesto gösterilerinin fotoğrafları kullanılarak verilen haberde, Fransa'nın aldığı karar ile 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin bu ülkede artık suç olduğu ifade edildi. Karar ile birlikte Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin ise derin bir kriz ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekilirken, bu konuda Türkiye'nin Fransa'yı uyardığı bildirildi.
Kararın Türkiye'de hükümet tarafından tarihi bir skandal olarak tanımlandığına değinen İsveç Radyosu, Türk tarafının karardan önce ve sonra gösterdiği tepkilere geniş şekilde yer verdi. Türkiye'nin, Fransa'nın tutumuna karşı 22 Aralık 2011 tarihinden itibaren tepki vermeye başladığının hatırlatıldığı haberde, bundan sonraysa diplomatik, politik ve ekonomik tepkilerin en üst düzeyde uygulama konulmasının beklendiğine dikkat çekildi.
Haberde ayrıca Fransa senatosunun kararıyla, iki NATO üyesi ülke olan Türkiye ile Fransa arasında Suriye konusunda alınacak herhangi bir uygulama öncesinde iki ülke arasında derin bir krize neden olduğuna da işaret edildi.
Dagens Nyheter ve Svesnka Dagbladet gazeteleri ise, Fransa'nın kararı ile ilgili yabancı ajansların geçtiği haberlere yer verirken, "Türkiye soykırım yasasına öfkeli" başlığını kullandı. Haberde, yasa ile birlikte basın özgürlüğünün kısıtlanacağı ve demokrasinin kısıtlanacağı görüşlerinin dile getirildiğine dikkat çekildi.
"80 MİLYON KİŞİLİK DEV BOYKOT BEKLENİYOR"
Fransa Senatosu'nun oy çoğunluğuyla aldığı karar, Macaristan medyasında geniş yer buldu. Macar televizyon kanalları dün gece ve bugün Fransa'nın senatoda kabul ettiği yasa teklifinin Türkiye'yi çok kızdırdığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının Fransa'nın bu kararını protesto etmek amacıyla bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulayacağının kesin olduğunu bildirdi.
Macaristan'da yazılı basın ve internet siteleri ise Fransa'nın Türkiye'yi karşısına aldığı yasa teklifiyle birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşeceğinin kesin olduğunu yazdı. Macar basını, Türkiye'nin Fransa'ya başta ekonomik alanda darbe vurmaya hazırlandığını, Fransa'ya karşı öfke duyan 80 milyonluk Türk halkının Fransız ürünlerini boykot edeceği ve bu ürünleri satın almayarak Fransa'ya ekonomik açıdan zarar vermeye çalışacağını yazdı.
Macar basını, “Fransa Türkiye'yi soğukkanlı olmaya davet ediyor” başlığı atarken, Türkiye'nin lideri Erdoğan'ın Fransa'nın bu tutumuna karşı atacağı adımın merakla beklendiği yorumunda da bulundu.