Fransa'da soykırım tasarısı kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Fransada soykırım tasarısı kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 11:47

Fransa'da kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen kanun tasarısını 127 oyla kubul edildi. Yasa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına sunulacak. Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde onaylaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. 86'ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, “Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır” ifadesi yer alıyor.

Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, “Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır” ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.

Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa, iki maddeden oluşuyor. Yasanın ilk maddesinde, “soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın” suç sayılacağı belirtiliyor.

Yasa teklifine göre, suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek.

Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.

Haberin Devamı
SUEUR'DAN SENATODA TARİHİ KONUŞMA

Kanunlar komisyonu başkanı Jean Pierre Sueur, Senato genel kurulunda yaptığı konuşmada, “Bu yasa ne işe yarayacak, halkların dostluğuna mı yarayacak, diplomatik sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasa sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasayla bütün sorunlar çözülecek mi?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Senatoda kabul edilen yasa teklifine kanunlar komisyonu, “Fransız anayasasına, ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırı” olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Yasa teklifine karşı çıkan kanunlar komisyonu tarafından hazırlanan önerge ve yine yasa teklifi aleyhindeki iki ayrı önerge, genel kurulda bu akşam açık farkla reddedildi. Senato genel kurulu, daha sonra sunulan 5 değişiklik önergesini de reddetti.

Meclis 22 Aralık'ta, bugün Senatoda onaylanan söz konusu yasa teklifini kabul etmişti.

Fransa'da tarihçiler, anayasa uzmanları ve gerek sağ, gerek sol basının önemli bir kısmı, yasa teklifine karşı çıkan yorumlar yaptı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen yıla kadar şiddetle karşı çıkmasına rağmen, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ermeni diasporasının oylarını alabilmek için yasa teklifine yeşil ışık yakmıştı.

Haberin Devamı

TASARI GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜLSÜN ÖNERİSİ REDDEDİLDİ / WEB TV

SARKOZY'YE GİDECEK

UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanıp sunulduktan sonra Ulusal Meclis’ten geçen yasa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına sunulacak. Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde onaylaması gerekiyor.

Sarkozy'nin onay vermesi halinde, yasanın tüm detaylarıyla nasıl uygulanacağını belirleyen “uygulama genelgesi” ilgili bakanlık tarafından hazırlanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu süre içinde 60 senatör ya da parlamenter, Senato ya da Parlamento başkanlarından biri, yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesi’ne gidebilecek. Yasa uygulamaya geçse de, bu yasadan yargılanan şahıslar Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunabilecek.

Haberin Devamı

"GEÇERSE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ"

Cumhuriyetçi Birlik Grubu’ndan Nathalie Goulet, yasa teklifinin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini, ancak kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.

Gerek Senato'da, gerek Meclis'te Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda milletvekili ve senatörün teklife sıcak bakmadığını belirten Goulet, "Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, daha sonra yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz" dedi.

Bu işi Türklerin ve Ermenilerin halletmesi gerektiğini ifade eden Fransız senatör, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

FRANSA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Fransa Senatosu'nun “soykırımı inkâr tasarısını” ele almasına saatler kala Türkiye'den gelen tepkilerin sertleşmesi üzerine, Fransa, Türkiye'ye "itidal" çağrısında bulundu.

Bugün, 1915 olaylarını inkar etmeyi yasaklayan yasayı Senato'da oylayacak olan Fransa, Türkiye'yi "sakin olmaya" davet etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin "çok önemli bir ortak ve müttefik" olduğu belirtildi.

TÜRKİYE YAPTIRIMA GİTMİŞTİ

Yasanın Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te kabul edilmesinin ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!