Güncelleme Tarihi:
New York Times'ın haberinde, gözaltıların çoğunluğunun Bağdat Havaalanı’nda ve başkent çevresindeki güvenlik noktalarında gerçekleştirildiği belirtildi. Çoğu olayda görevlilere, gözaltına alınmadan önce vizeleri, silah taşıma ve karayolu kullanım izinleri gibi belgelerle ilgili sorular sorulduğu ifade edildi.
Gözaltına alınanlar hakkında resmi olarak dava açılmazken, gözaltı sürelerinin birkaç saatten üç haftaya kadar uzadığı belirtildi.
Irak hükümeti, ABD askerlerinin çekilmesinin ardından, hızla güvenlik vb. hizmetleri devralma çalışmalarına başladı. Başbakan Nuri Maliki’nin oğlu da Batılı şirketleri ve özel güvenlikçileri savaşın büyük bir kısmında ABD’nin askeri operasyonunun kalbi olan Yeşil Bölge’den tahliye etti.
Son ABD askerinin de Aralık ayında Irak'tan ayrılmasının ardından, yabancılara verilen silah lisansları ve başka özel izinler durduruldu. Gözaltıların büyük bir kısmının süresi dolan ve yenilenmeyen bu tür izinlerden kaynaklandığı ifade ediliyor. Vize sürelerine getirilen kısıtlamalarla da birçok özel güvenlik görevlisinin 10 gün içinde Irak’ı terk etmesi gerekti.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin üst düzey danışmanlarından Latif Raşid, Iraklıların özel güvenlik görevlilerine duyduğu derin güvensizlik dolayısıyla hükümetin kontrollerini sıklaştırdığını belirterek, “Artık kendi kurallarımızı uyguluyoruz” dedi.
ABD’li yetkililer ve yabancı iş adamları, özel güvenlik görevlilerinin, savaş sonrası Irak’ın ekonomik kalkınması ve güvenliği açısından çok önemli olduğunu söylüyor. Iraklılar özel güvenlik görevlilerinin saygısızca tavırlarından şikayetçi olsa da, özel güvenlik görevlileri ABD’nin gücünün bir sembolü olarak görülüyor.
Özellikle 2007 yılında, Blackwater’a bağlı askeri güvenlik görevlilerinin Bağdat’ın Nisur Meydanı’nda açtığı ateş sonucu 17 sivilin hayatını kaybetmesi, Iraklılar için unutulmayacak kötü hatıralardan biri olarak hâlâ konuşuluyor.
Irak’ta sadece hükümetin bütçesinin yüzde 90’ından fazlasına tekabül eden petrol sektöründe bile on binlerce yabancı çalışıyor.
ABD Büyükelçiliği ise 11 bin çalışanını korumak ve ABD’nin Irak’a sattığı tankların, helikopterlerin ve silah sistemlerinin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim vermek için 5 bin özel güvenlik görevlisiyle anlaşmış durumda.